Kırmızı et fiyatlarına 'kurban freni'

/ Kaynak: AA
Kırmızı et fiyatlarına 'kurban freni'

Ekonomi Haberleri  / AA

Tunç, Kurban Bayramı'nın piyasalardaki etkisinin en az 4-5 ay süreceğini, tüketim artmayacağı için kırmızı et fiyatlarında artış olmayacağını bildirdi.

Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği (TÜKETBİR) Genel Başkanı Bülent  Tunç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, birkaç ay önce kırmızı etin kilogram fiyatının 27 lirayla tarihinin en yüksek seviyesine çıktığını, Kurban Bayramı ile fiyat artışının da durduğunu söyledi.


Kırmızı et fiyatlarının arz talep dengesizliği nedeniyle dönemsel olarak yükselip düştüğüne dikkati çeken Tunç, şöyle konuştu:
"Kırmızı ette yaşanan ve hem besiciyi hem de tüketiciyi zor durumda bırakan fiyat krizi, Kurban Bayramı ile aşılmış oldu. Bayramdan önce fiyatlar üreticilerin de istemediği ve beklemediği kadar yükseldi. Bayram sonrası piyasada kırmızı ete olan talep azaldı. Bu da fiyatların daha fazla yükselmesinin önüne geçti. Et fiyatlarının bu kadar yükseldiği bir dönemde araya Kurban Bayramı girmemiş olsaydı piyasada ete olan talep artarak devam edeceği için fiyatlar da yükselecekti. Alınan kısa süreli önlemler de işe yaramayacaktı."


Karkas dana etinin kilogramının 24 liraya kadar gerilediğini, bunun bayramdan önce kasap ve marketlerde tüketiciye yansıtılmadığını belirten Tunç, fiyatların artık kasap ve marketlerde de düşmesini beklediklerini, Türkiye gibi tarım ve hayvancılığın yaygın olduğu bir ülkede kilogramı 40-50 liraya hatta lüks semtlerde 100 liraya et satılmasına anlam veremediklerini vurguladı.

Mayısa kadar fiyat artışı beklenmiyor

Et fiyatlarının uzun bir süre artmayacağını hatta düşüş bile yaşanabileceğini ifade eden Tunç, şöyle devam etti:
"Kurban Bayramı'nın piyasalardaki etkisi en az 4-5 ay sürer. Daha sonra da kış dönemine girileceği ve tüketim artmayacağı için yaza kadar kırmızı et fiyatlarında artış olmayacaktır. Nisan-mayıs ayına kadar ekstra bir durum olmazsa piyasada kırmızı ete talep beklemiyoruz. Talep olmayınca da fiyatlar artmayacak. Şu anda vatandaşın evinde fazlaca kurban eti var. Kurban kesmeyen vatandaşlara da kurban kesenler verdi. Yani ülke genelinde hemen herkesin evinde et var. Bu da uzunca bir süre ihtiyacı giderecektir."


Tunç, ete talep olmayan dönemde üreticilerin de besilik hayvan alarak işletmelere koyacağını ve yeni dönem için kesime hazır hale geleceklerine işaret etti.


Et fiyatlarıyla ilgili, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Et ve Süt Kurumu yetkililerine, aldıkları önlemlerden dolayı teşekkür eden Tunç, "Kurban Bayramı bir anlamda besiciye de fırsat oldu. Gerek yurtiçinden gerekse yurtdışından alınacak besilik hayvanlar işletmelere konularak yetiştirilecek. Piyasada talebin arttığı dönemde üreticinin elinde fazlasıyla hayvan olacağı için fiyat krizinin tekrar yaşanmasının önüne geçilecek. Bu dönemde besilik hayvan ithalatına izin veriliyor olması üreticinin de elini güçlendirdi. Besicinin elinde yeterli hayvan olması ülkedeki kırmızı et piyasasını da rahatlatıyor" diye konuştu.

Ekonomi
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...