Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

İşte Türkiye'nin en zengin ili

İşte Türkiye'nin en zengin ili

Ekonomi Haberleri

Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması'na göre il bazında ortalama fert gelirinin en yüksek olduğu yer Ankara...

TÜİK, “Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması” ile hanelerin ve hanelerde yaşayanların gelirleri, yaşam koşulları konularında bilgi topluyor.


Hanelerde yaşayanların verdikleri bilgilere dayalı olarak, kişilere ve bölgelere göre kullanılabilir gelirin dağılımı açıklanıyor.


Eylül ayında kişilerin kullanılabilir gelirlerinin, yüzde 10'luk ve yüzde 20'lik nüfus dilimlerine göre dağılımını gösteren bilgiler yayınlandı.


Araştırma gösterdi ki:


-  Bu ülkede yaşayan toplam nüfusun, en fakirlerden oluşan yüzde 10'luk dilimindeki 7.5 milyon insan, toplam gelirin yüzde 2.5'unu alırken, en tepedeki 7.5 milyon insan gelirin yüzde 29.7'sine sahip.


-  Nüfus yüzde 20'lik dilimlere ayrıldığında en alttaki yüzde 20'lik gruptaki 15 milyon insan, toplam gelirin yüzde 6.2'sini, en varlıklı 15 milyon kişi ise toplam kullanılabilir gelirin yüzde 45.9'unu paylaşıyor.


Aynı araştırmanın dün açıklanan bölümünde bölgesel gelir dağılımına ait bilgiler var. Açıklamada, toplam kullanılabilir gelirin, bölgesel dağılımı yanında, yoksulların sayısı ve yoksulların bölgeler arası dağılımı yer alıyor.


Ortalama gelir 14.533 TL


Nüfusun en düşük gelire sahip yüzde 20'lik grubunun (yaklaşık 15 milyon kişinin) yıllık ortalama kullanılabilir geliri 4.515 TL iken en zengin yüzde 20'lik nüfus diliminde 15 milyonun ortalama kullanılabilir geliri 33.417 TL.


Kişi başına ortalama kullanılabilir gelirde Ankara, Türkiye şampiyonu durumunda. Ankara'da kişi başı kullanılabilir gelir 20.446 TL. İstanbul'da 19.062 TL.


Mardin, Batman, Şırnak, Siirt ortalaması ise kişi başı 7.570 TL.
 
Gelir dağılımının en iyi olduğu iller Zonguldak, Karabük...


Gini katsayısı gelir dağılımının göstergesidir. Gini katsayısı, sıfıra yaklaştıkça gelir dağılımında eşitliği, 1'e yaklaştıkça gelir dağılımında bozulmayı gösterir.


Gini katsayısı Türkiye'de 2014 yılı itibarıyla 0.391 iken, en düşük olduğu (gelir dağılımının göreceli olarak düzgün olduğu) bölgeler; 0.304 ile Zonguldak, Karabük, Bartın ve 0.308 ile Tekirdağ, Edirne, Kırklareli.


Gini katsayısının en yüksek olduğu (gelir dağılımının en çarpık olduğu) bölgeler ise 0.413 ile Erzurum, Erzincan, Bayburt ve 0.412 ile Şanlıurfa, Diyarbakır. 


Kaynak : Milliyet

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...