Aslan: Fibere yeterli yatırımı yapmayanlar panikte

Aslan: Fibere yeterli yatırımı yapmayanlar  panikte

Ekonomi Haberleri

Türk Telekom'un CEO'su Rami Aslan, “Kısa vadeli strateji yürütenler 4.5G öncesi panik yaşıyor” dedi

FİKRET ÇENGEL NEW YORK

Güçlü fiber altyapısı sayesinde Türkiye'yi bölgenin teknoloji üssü haline getireceklerini belirten Türk Telekom CEO'su Rami Aslan, 10 yılda fibere büyük yatırım yaptıklarını söyledi. Aslan, “20 milyar liralık yatırımla 81 ilde 202 bin kilometre fiber hattına, 11.3 milyon fiber abonesine ulaştık. 6 haneden 1'i fiber abonesi, bu oran Almanya'nın bile 10 katı” dedi. Amerika'nın New York kentinde düzenlenen Social Good Summit Zirvesi'ne konuşmacı olarak davet edilen Rami Aslan, basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını cevapladı. Özellikle fiber konusundaki yatırımlarına değinen Aslan, şunları söyledi: “Türkiye'ye son 10 yılda lisans bedelleri hariç 20 milyar TL yatırım yaptık. Bu rakam, tüm operatörlerin yaptığı yatırımın yüzde 51'ine denk geliyor. Türk Telekom International ile 20 ülkede 40 bin kilometre fiber altyapıya sahibiz. Türkiye'de fiber altyapıya yatırıma, 10 yıl önce, daha ülke ihtiyacı oluşmadan, gündem bile değilken başladık. Kriz dönemlerinde bile ara vermedik. Neredeyse tek başımıza Türkiye'yi fiber ağla donattık. Biz bu vizyonla hareket ederken diğer operatörler, fiberde kısa vadeli stratejiyi tercih edip edip sadece birkaç şehre fiber kablo döşediler.”
KİM YATIRIMCI, KİM DEĞİL AYRIŞSIN
Türkiye'nin, telekomünikasyonda önde gelen ülkelerdeki modelleri uygulaması gerektiğini, Güney Kore, ABD ve Singapur'da altyapı paylaşımı konusunda operatörlerin ciddi destekler aldığını kaydeden Aslan, şöyle konuştu: “Onlardan daha başarılı olmak istiyorsak kim yatırımcı, kim değil bunun öncelikle belirlenmesi lazım. Yatırımcıya destek ve teşvik gerek. Ancak tabii yatırım yapmayanları ödüllendirmemek gerek. Biz rakiplerimizin iki adım önünde olmak için çalışıyoruz. Sadece bize değil tüm GSM ve alternatif operatörlere yetecek altyapımız mevcut. Şu andaki toplam trafik kapasitemizin sadece yüzde 10'u civarında. Yatırım yapmadıkları için bunun rahatsızlığı hissedenler var. Yatırım yapmayanların da 4.5G öncesi panikte.” 
'4.5G'de aslan payını biz aldık'
Türkiye'nin 3G teknolojini dünyanın pek çok ülkesine göre daha iyi kullanmasının, yıllardır altyapıya yapılan yatırımla sağlandığını ifade eden Rami Aslan, “Türkiye 4.5G'ye güçlü fiber altyapımız sayesinde hızla geç ecek. Müşterimize en iyi deneyimi yaşatacağız. Bunun gizli bir formülü yok. Sabit sesten sabit geniş banta, mobilden veri merkezlerine kadar her alana yatırım yaptık. 2015 yılında lisans bedeli hariç 2.3 milyar TL yatırım yapacağımızı açıkladık. 4.5G ihalesine de toplam 1 milyar avro yatıracağımızı düşünürsek yaklaşık 6 milyar TL'lik yatırım yapmış olacağız. Şimdi de bunun meyvelerini toplayacağız” dedi. Avea'nın 1 Aralık'tan itibaren 4.5G ihalesinde aldığı 900 frekansını kullanmaya başlayacağı noktasını vurgulayan Rami Aslan, 800-900 ve 1800 MHz'de en iddialı operatör konumuna geçtiklerini belirtti. İhale sonrası bazı gazetelerin başlıklarına şaşırdığını dile getiren Aslan, “Bu ihaledeki yarışı; frekansları alt alta toplayıp 'En çok frekans alan ihaleyi kazandı' şeklinde değerlendirmek demek doğru değil. Burada matematikteki gibi toplama bakıp 'Yarışı bu kazandı' diyemeyiz. Önemli olan kapsama ve kapasitede en iyi olan 800-900 ve 1800 MHz'lerde kimin başarılı olduğuna bakmak. Bu üç frekansta en iyi durumda olan biziz ve ihalede aslan payını biz aldık” diye konuştu. 





UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...