Küresel piyasalar Fed tutanakları sonrası pozitif

/ Kaynak: AA
Küresel piyasalar Fed tutanakları sonrası pozitif

Ekonomi Haberleri  / AA

Küresel piyasalar, dün akşam açıklanan Fed toplantı tutanaklarının faiz artırımına ilişkin tedirginlikleri azaltması ile pozitif bir seyir izliyor.

ABD'de dün akşam piyasaların kapanışına yakın açıklanan Fed'in eylül ayı Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısının tutanakları sonrası faiz artırımının öteleneceği beklentisi artarken, dolar endeksi düştü, pay piyasaları yükseldi. Tutanaklarda küresel piyasalar ve ekonomik aktiviteye ilişkin endişelerin belirgin bir şekilde dile getirilmesinin ardından dolar diğer para birimleri ve emtialar karşısında değer kaybederken, ABD 10 yıl vadeli tahvil faizleri yüzde 2,04'ten yüzde 2,12'ye çıktı. Tutanaklarda, Çin ve diğer gelişen ekonomilere yönelik endişelerin, doların daha fazla değerlenmesine ve emtia fiyatlarının gerilemesine yol açtığı belirtilerek, ekonomik aktivite ve enflasyona yönelik riskler nedeniyle daha fazla veri için beklemenin ihtiyatlı olduğuna karar verildiği dile getirildi. Dün, Dow Jones endeksi yüzde 0,82, S&P 500 endeksi yüzde 0,88 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,41 yükseldi.


Avrupa tarafında, avro/dolar paritesi yaklaşık 3 haftadır içinde bulunduğu bandın direnci konumundaki 1,1320 seviyesini test ettikten sonra 1,13'ün hemen altında dengelendi. Dün FOMC tutanakları öncesinde kapanan piyasalar arasında, Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,23, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,18 ve İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,61 değer kazandı.


Asya tarafında, bugün FOMC tutanakları sonrasında pay piyasalarında yüzde 1'i aşan yükselişler görülürken, dolar/yen paritesi sınırlı bir artışla 120 seviyesinin hemen üzerinde bulunuyor. Kapanışa yakın Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 1,42, Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 1,03 ve Hindistan'da Sensex endeksi yüzde 1,17 yükseldi.


Yurt içinde dün açıklanan sanayi üretim verisinin beklentilerin oldukça üzerinde artmasının ardından pozitif seyrini sürdüren BIST 100 endeksi, gün içinde 79.000 puanın üzerini test etse de FOMC tutanakları öncesinde bu seviyelerde tutunamadı ve günü yüzde 0,05 azalışla 78.661 puandan tamamladı. Analistler, FOMC tutanakları sonrasında artan risk iştahı ile dolar/TL'nin diğer gelişen ülke para birimlerine paralel düşüşünü hızlandırarak 2,90'ın altına gerilediğini hatırlatarak, BIST 100 endeksinin de güne pozitif başlayacağını ve 80.000 direncinin üzerinin test edilebileceğini öngörüyor.

Ekonomi
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...