Çekmece gölünü 'Boğaz' diye satan sektörü baltalıyor

Çekmece gölünü 'Boğaz' diye satan sektörü baltalıyor

Ekonomi Haberleri

Gelecek yıl 10 milyar dolar hedefleyen gayrimenkul sektörü, Küçükçekmece Gölü'nü 'Boğaz' diye satanların sektöre zarar verdiğini söyledi

FİKRET ÇENGEL İSTANBUL

Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği'nin (KONUTDER) düzenlediği, Türk gayrimenkul sektörünün Körfez yatırımcıları ile gerçekleştirdiği buluşmanın ikinci günü, ikili görüşmelerle geçti. DEİK, İTO, MÜSİAD ve TİM'in de destek verdiği buluşmada, Katar, Kuveyt, Dubai, Suudi Arabistan gibi ülkelerden gelen 50'nin üzerindeki yabancı yatırımcı ve aracılık şirketi; KONUTDER üyesi 18 firmayla birebir görüşmeler yaptı. Gayrimenkul sektörüne yeni bir ivme kazandırmak amacıyla düzenlenen zirveyle ilgili düzenlediği sohbet toplantısında sorularımızı cevaplandıran KONUTDER Başkanı Ömer Faruk Çelik, Türkiye konut sektörünün yabancı yatırımcı çekme potansiyeline vurgu yaptı.
Türkiye'de bu yılın ilk 8 ayında yapılan toplam konut satışı 844 bini aştı. Geçen yılın aynı ayına göre yüzde 17,9 artış gösteren konut satışında yabancı ilgisinin büyük payı var. Ocak-ağustos döneminde yabancılara satılan konut miktarı 14 bin 424 adede ulaştı. Ömer Faruk Çelik, yabancıya satış hedefinin bu yıl için 20 bin konutu aşmak olduğunu kaydetti.
İSTANBUL BİRİNCİLİĞE ÇIKTI
Yabancıya satışlardan bu yıl 4-5 milyar dolarlık bir döviz girdisi beklediklerini anlatan Çelik, 2016'da bu rakamı 10 milyar dolara çıkarma hedefine işaret etti. Yabancıların en çok konut aldığı il unvanının bu yıl Antalya'dan İstanbul'a geçtiğine dikkat çeken Çelik, İstanbul'un ardından Antalya, Yalova, Muğla, Bursa Sakarya ve Trabzon'un geldiğini söyledi. Yabancı yatırımcı ilgisinin zaman zaman istismar edildiğine şahit olduklarını belirten KONUTDER Başkanı Çelik, bazı firmaların Küçükçekmece Gölü'nü İstanbul Boğazı, Kayabaşı'nı ise İstanbul'un merkezi olarak lanse ettiğine dair şikâyetler aldıklarını kaydetti. Bu aldatmayı yapan firmaların ismini vermeyen Çelik, özellikle körfez bölgesindeki Türkiye Ticaret Ataşelik makamlarına bu konuda şikâyetler bulunduğunu kaydetti. 
Konut alan yabancıların yüzde 60-75'inin yerleşik düzene geçtiğine dair gözlemler olduğunu da belirten Çelik, ikinci el konutta da yabancıya satış potansiyelinin varlığına işaret etti. Çelik, bugün de devem edecek olan Gayrimenkul Yatırımcı Zirvesi'nden başarılı sonuç alınması halinde benzer organizasyonları Azerbaycan, Kazakistan, Türkmenistan, Rusya, İran ve Avrupalı yatırımcıları çekmek için de yapacaklarının bilgisini verdi.
Kazanmasak Çırağan'da toplantı yapabilir miyiz?
? KONUTDER Başkanı Ömer Faruk Çelik, Haluk?Sur ve Hasan?Rahvalı'nın da bulunduğu toplantıda sorularımızı cevaplandırdı. Konut satışlarının yüzde 17 artmasının kur farkından olduğunu düşündüklerini söyleyen Çelik, “Bundan en çok sektörün rahatsız” dedi.  “Kazanıyor musunuz?” sorusuna ise Çelik, şu ilginç cevabı verdi: “Elhemdulillah kazanıyoruz ve Türkiye'nin üretim çarkını döndürüyoruz. Kâr etmezsek Çırağan'da toplantı yapamazdık. Giderlerini ve maliyetlerini karşılamak için firmalar sürekli büyümek ve yeni projeler geliştirmek zorundalar.” 
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...