Fikri Işık: Babayiğide Saab çıktı

Fikri Işık: Babayiğide Saab çıktı

Ekonomi Haberleri

Işık, Türkiye'nin bu yolla en az 3 yıl ve 1 milyar dolar avantaj sağladığını söyledi

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, geçtiğimiz günlerde görücüye çıkan yerli otomobilin, fikri mülkiyet hakları satın alınan Saab 9-3'ün geliştirilmesiyle ortaya çıktığını belirtti. TRT Haber'de konuşan Bakan Işık, yerli otomobil için iki yol bulunduğunu ve bunlardan ilkinin her şeyin Türkiye tarafından yapılması olduğunu söyledi. Böyle bir çalışmanın 3-5 yıl zaman alacağını ve 1 milyar dolarlık da maliyet gerektirdiğine dikkati çeken Işık, şunları kaydetti: “Bu, aslında Amerika'yı yeniden keşfetmek anlamına da gelir… İkinci yol nedir? Bu noktada çalışmış, bilinen, kendini ispat etmiş bazı firmalarla iş birliği yapmak ama her şeyden önce fikri mülkiyet hakları sizde olan bir platforma sahip olmak. Dedik ki, '5 yıllık zamanı ve 1 milyar doları boşa harcamayalım ve zaten var olan bir platformun fikri mülkiyet haklarını satın alarak, bunun üzerinden teknolojiyi geliştirmeye devam edersek, en az 3 yıl ve 1 milyar dolarlık avantajla başlamış oluruz ve o 1 milyar dolarla projeyi bitirebiliriz.' Bu noktada ciddi bir araştırma yaptık ve Saab 9-3'ün platformunun bizim açımızdan çok uygun olduğunu tespit ettik.”
Saab 9-3'ün sadece isim hakkı değil, tüm fikri mülkiyet haklarını satın aldıklarını kaydeden Işık, satın alma sürecinin 6 ay sürdüğünü ve ortaya çıkacak ürünün Saab değil Türk markası olacağını söyledi. Saab 9-3'ün alınmasıyla Türkiye'nin en az 3 ila 5 yıl zaman kazandığını belirten Işık, “Şu an işin 'A' noktasındayız. TÜBİTAK burada önemli bir liderlik üstlenecek ama bunu satın aldığımız Saab 9-3'ü geliştiren Nevs firmasıyla bu alanda iş birliğimizi sürdüreceğiz” dedi.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...