Finlandiya Türkiye'de nükleer güvenliğe talip

/ Kaynak: AA
Finlandiya Türkiye'de nükleer güvenliğe talip

Ekonomi Haberleri  / AA

Tiippana, 'Akkuyu ve Sinop nükleer enerji santrallerinin güvenliği için TAEK ile iş birliğine hazırız' dedi.

Finlandiya Radyasyon ve Nükleer Güvenlik Kurumu (STUK) Genel Müdürü Petteri Tiippana, Akkuyu ve Sinop nükleer enerji santrallerinin güvenliği için Türkiye Atom Enerjisi Kurumuyla (TAEK) iş birliğine hazır olduklarını bildirdi.


Tiippana, AA muhabirine Türkiye'nin nükleer projelerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.


Akkuyu ve Sinop nükleer enerji projelerinin güvenliğini sağlamak için TAEK'e danışmanlık hizmeti vermek konusunda çalışmaları olduğunu ifade eden Tiippana, "Güvenlik yönetmelikleri ve düzenleyici işlemlerin belirlenmesinin yanı sıra nükleer santrallerin lisanslama, inşaat aşamaları ve aktif hale geldikten sonraki süreçlerinde görevlendirilecek müfettişlerin yetiştirilmesi konularında da yardımcı olabileceğimizi düşünüyorum" dedi.


Tiippana, Finlandiya'nın halihazırda dört nükleer reaktörü olduğunu hatırlatarak, "Finlandiyalı enerji şirketi Fennovoima tarafından inşa edilecek olan Hanhikivi nükleer santraliyle Akkuyu'nun kullandığı reaktör türü zaten aynı. İkisi de VVER-1200 (AES-2006) türü Rus reaktörleri kullanacak. Bu TAEK ile STUK'un iş birliği yapabilmesi için güzel ve eşsiz bir fırsat olacaktır. Akkuyu ve Sinop nükleer enerji santrallerinin güvenliği için TAEK ile işbirliğine hazırız" diye konuştu.


TAEK ile mutabakat imzalandı
Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö'nün bu hafta gerçekleştirdiği Türkiye ziyaretine de değinen Tiippana, temaslar sırasında STUK ile TAEK arasında bir mutabakat anlaşması imzalandığını söyledi.


Tiippana, TAEK ile imzalanan mutabakatın nükleer reaktörlerin lisanslanması ve inşaatının düzenlenmesi konusunda iki teknik konuyu içerdiğini ifade etti.


Uluslararası anlaşmalar uyarınca imzayı atan ülkeler dışında bulunan bir kurumun nükleer ve radyasyon güvenliği ile ilgili yetkilendirilemeyeceğini kaydeden Tiippana, "Bu iki buluşmanın ve imzalanan mutabakatın yanı sıra daha önce de belirttiğim gibi TAEK'e danışmanlık yapmak bizi mutlu eder" şeklinde konuştu.


Tiippana, nükleerden sorumlu kamu hizmeti şirketinin santralin güvenliğinde büyük pay sahibi olduğunu hatırlatarak, "TAEK, Türkiye'de bu konuda sorumlu kurum olarak bulunuyor. STUK, Finlandiya sınırları dışında doğrudan sorumlu olamasa da söylediğim gibi danışmanlık yapabilir" ifadelerini kullandı.


Finlandiya Cumhurbaşkanı Niinistö, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı ziyareti çerçevesinde bulunduğu Türkiye'de, "Türkiye, Akkuyu'da yapılan santralle nükleer enerjiye giriyor, sektörde bir iş birliği olabileceğine inanıyorum" açıklamasında bulunmuştu.
Bu arada, Rusya, Finlandiya'da bulunan dört nükleer reaktörden ikisinin kurulum aşamasında yer aldı.


Akkuyu Nükleer Güç Santralini inşa edecek Rus nükleer enerji şirketi Rosatom, Finlandiya'nın beşinci nükleer santralini inşa edecek Fennovoima şirketinin de yüzde 34'ünü elinde bulunduruyor.

Ekonomi
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...