TL, dolar karşısında yüzde 21 değer kaybetti

/ Kaynak: DHA
TL, dolar karşısında yüzde 21 değer kaybetti

Ekonomi Haberleri  / DHA

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, 2015 yılı Mayıs ayının ortasına kadar Türk Lirası'nın, dolar karşısında değer kaybettiğini belirtti.

Zeybekci, 2015 yılı Mayıs ayının ortasına kadar Türk Lirası'nın, dolar karşısında değer kaybettiğini belirterek, "Kur ne oldu? 2015 yılı Mayıs ayının ortasına kadar dolar endeksini oluşturan Euro, İngiliz Sterlini, Japonya Yeni, İsviçre Frangı, Kadana Doları, Avustralya Doları gibi 6 para birimi ile beraber Türkiye'nin parası da dolar karşısında yüzde 21 değer kaybetti. Neden biz, dolar karşısında değer kaybediyoruz? Çünkü biz yüzde 43 ihracatımızı Avrupa Birliği'ne yapıyoruz. Çünkü biz doğrudan yabancı sermaye girişimizin yüzde 72'sini Avrupa Birliği'nden alıyoruz" dedi.


Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Karaman'da Valilik tarafından, Demosan Otel'de düzenlenen 'Serbest Bölgeler, Markalaşma ve Gıda Vadisi Çalıştayı'na katıldı.


Bakan Zeybekci, ülkemizde elektronik ticaret kullanımının ülkemizde geride olduğunu belirterek, şunları söyledi:
"Dünya ticaretindeki elektronik ticaretin payı yüzde 10'ların üzerinde. 2015'de Çin'in toplam ticareti içindeki e-ticaretindeki payı yüzde 19 , gelişmiş ülkelerde yüzde 16, gelişmekte olan ülkelerde yüzde 6'lar, 7'ler seviyesinde. Türkiye maalesef her birimizin cebinde üçer, beşer tane telefon var. Dünya'da cep telefonu kullanmada ilk üçlerde, dörtlerde yer alıyoruz. Ama e-ticarette maalesef toplam ticaretteki elektronik ticaretin payı 1.5 seviyesinde. Gelişmekte olan ülkelerin 3'te 1'i, 4'te 1'i seviyesindeyiz. O tüketim kanalları dağıtım kanalları anlamında da yeniden daha o gün gelmeden bugünden onlarla ilgili öngörülerimizi de farklılaştırmalıyız. Enstrümanlarımızı çeşitlendirmemiz lazım. Türkiye'nin en avantajlı olma ihtimali olan alanları ve gelecekte en avantajlı olacağımız alanları bugünden çok iyi değerlendirmemiz lazım."


Türkiye'nin teknolojideki payına da dikkat çeken Bakan Zeybek, "Türkiye'nin toplam ihracatının içindeki yüksek teknolojinin payı yüzde 4. Türkiye yüksek teknoloji üretebilen bir ülke diye bundan övünebiliriz. Ama Kore'nin yüzde 25, Almanya ve Japonya yüzde 40'lar seviyesinde, AB yüzde 25'ler seviyesinde ama biz yüzde 4'lerdeyiz" dedi.


İRAN'A İHRACATIMIZ ARTTI
İran'a olan ihracatımızın arttığını belirten Bakan Zeybekci, şöyle konuştu:
"İran'la olan ihracatımız yüzde 20'nin üzerinde arttı. Neye rağmen, Çin'in ihracatı düşerken, ABD'nin ihracatı yüzde 6 oranında düşerken, Almanya'nın yüzde 14, AB ortalaması yüzde 16'lar seviyesinde düşerken, Rusya'nın ihracatı yüzde 30'ların altına düşerken, Brezilya'nın, Hindistan'ın ihracatları yüzde 16'lara düşerken biz İran'a olan ihracatımızı yüzde 20 seviyesinde oranında artırdık. Türkiye olarak ilk 8 ayda ihracatımızda yüzde 8.7 düşüş var. Bunun mazereti yok, düşüş düşüştür. Ama 2014 yılının ilk 8 ayındaki dolar, euro paritesi aynı olsaydı Türkiye'nin ihracatı düşmemiş olacaktı. Hatta pariteden kaynaklanan artış olacaktı. Ama biz 2002'den 2014 sonuna kadar ortalama her yıl yüzde 12.5 üst üste artırmış durumdayız."


TÜRKİYE 2015 YILININ İLK YARISINDA YÜZDE 3.8 BÜYÜDÜ 
Zeybekci, "Türkiye 2015 ilk yarısında yüzde 3.8'lik büyüme ile dünyada en hızlı büyüyen 7'inci ülke oldu. Bütün bunlara rağmen 2014 ve 2015'de 1.5 yıl içinde 4 seçim yapmamıza rağmen 1'ini yapacağız. 4 seçime rağmen dünyada bütçe açığında ilk üçte en iyilerdeyiz. Çare açık namertten borç istemek çaresiz kalmak diyelim ona, yüzde 42 oranında düzelttik. Bütçe açığını da problem olmaktan çıkaran ülke haline geldik" dedi.


TL, DOLAR KARŞISINDA DEĞER KAYBETTİ 
Bakan Zeybekci, Türk Lirası'nın dolar karşısında değer kaybettiğini belirterek, bunun nedenlerini açıkladı. Zeybekci, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Kur ne oldu? 2015 yılı Mayıs ayının ortasına kadar, dolar endeksini oluşturan Euro, İngiliz Sterlini, Japonya Yeni, İsviçre Frangı, Kanada Doları, Avustralya Doları gibi 6 para birimi ile beraber Türkiye'nin parası da dolar karşısında yüzde 21 değer kaybetti. Neden biz, dolar karşısında değer kaybediyoruz? Çünkü biz yüzde 43 ihracatımızı Avrupa Birliği'ne yapıyoruz. Çünkü biz doğrudan yabancı sermaye girişimizin yüzde 72'sini Avrupa Birliği'nden alıyoruz. Onun için Türk Lirası'nın dolar ve euro ile paralel hareket etmesi normaldir. Pozitif anlamda ayrışma olabilir tabi. Ama 15 Mayıs'tan itibaren, 7 Haziran seçimlerinin algıları görülmeye başlayıp ta, hele 7 Haziran'dan sonra hükümetin kurulamaması gibi bir noktaya gelince, Türk lirası diğer para birimlerine göre yüzde 8 civarında negatif olarak ayrıldık. Hiçbir gerekçesi olmadan. Sadece spekülasyon amaçlı. Sadece istikrar ilgili endişelerden kaynaklanan. 13 yıldan bu yana alışılmış olan siyasi ve ekonomik istikrarın devamlılığı ile ilgili endişelerden kaynaklanan negatif bir yaklaşımla böyle oldu. 2 ay önceden söyledik bunu, '1 Kasım seçimlerinin istikrar görüntüsü ortaya çıkmaya başladığında, Ekim'in ilk haftasından itibaren o aradaki marj kaybolur TL olması gereken değere kendiliğinden gelir' dedik. Geldiğimiz nokta odur. Bundan sonra daha iyi olacak."

Ekonomi
Kaynak: DHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...