Şimşek: 2016 yılında kamuya 74 bin kişi alınacak

Şimşek: 2016 yılında kamuya 74 bin kişi alınacak

Ekonomi Haberleri

Mehmet Şimşek, “2016 yılında merkezî yönetim idaresindeki birimlere 74 bin yeni personel alınması planlanmaktadır.” dedi

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, merkezî yönetim bütçesinin geçen ay 14.1 milyar lira, ocak-eylül döneminde ise 13.5 milyar lira açık verdiğini bildirdi. Bütçe gerçekleşmelerine ilişkin basın toplantısı düzenleyen Bakan Şimşek, “Yılın 9 ayında bütçe gelirleri, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13 artışla 354.2 milyar lira oldu. Söz konusu dönemde bütçe giderleri ise yüzde 13 artışla 367.7 milyar lira olarak gerçekleşti. Bütçe açığı olması gerekenden şeklen daha fazla, önümüzdeki aylarda düzelecek. Biz emekli maaşlarını bayram nedeniyle öne aldık, ayrıca geçen senenin aynı ayına göre 2 milyar lira ilave faiz olduğu için burada 6 milyar lira dönemsellik arz ediyor. Eylül ayı ve 9 aylık bütçe sonuçları hedeflerle son derece uyumlu. 2015 sonunda da bütçe açığının 24.5 milyar lira olmasını bekliyoruz. Yatırımlara, eğitime, sağlığa ve emeklilerimize daha fazla kaynak aktarmışız. Ona rağmen hedefleri tutturuyoruz. Kaygıya gerek yok” diye konuştu. 
2016'DA 525 MİLYAR TL GELİR
Önümüzdeki yıl kamuya alınacak personele ilişkin rakamı da açıklayan Bakan Şimşek, “2016 yılında merkezi yönetim idaresindeki idarelere 74 bin personel alınması planlanmaktadır. Dolayısıyla 74 bin yeni personel alınacak ama bunun dağılımını sormayın. Çünkü geçen yıl olduğu gibi bu dağılım daha sonra belirlenecek” ifadelerini kullandı. Bakan Şimşek; 2016 yılında bütçe giderlerinin 540.9 milyar lira, bütçe gelirlerinin ise 525.4 milyar lira olmasının öngörüldüğünü açıkladı.
Sosyal yardımlar 42 milyar lira olacak

? Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “2016 yılında sosyal yardımlar 41.6 milyar liraya çıkacak. Özelleştirme geliri hedefimiz ise 10.8 milyar lira, bu rakam 2015'te 6.1 milyar lira olarak belirlenmişti. Gelecek seneki hedefimiz gerçekçi bir hedef, çünkü tamamen geçtiğimiz yıllarda yaptığımız özelleştirmeden gelen taksitlere dayanıyor. Bekar asgari ücretli için bugün bin lira olan rakam 2016'da bin 300 lira olacak” diye konuştu.

Vergilerde bir yükseliş olmayacak

AK Parti'nin iktidar olması durumunda mali disiplini devam ettireceklerini dile getiren Şimşek, “Bu Türkiye için çok önemli. Türkiye'de faizlerin düşük kalması tüketiciyi, yatırımcıyı, hazineyi, vergi verenleri olumlu etkiliyor” dedi. Şimşek, faizleri ve risk primini düşük tutmanının önemine işaret ederek, “Bu da mali disiplinle olur. Reformlarla da yüksek büyüme olur, istihdam olur, bizim formülümüz bu. Gelir vergisi reformu yapacağız. Ama maktu vergiler dışında, yani enflasyonla yeniden değerleme oranı kadar artırılması gereken vergileri zaten yapıyoruz, onun dışında şu anda öngördüğümüz ilave bir vergi artışı veya yeni vergi anlamında bir şey yok” şeklinde konuştu.

Yabancıya satışla ilgili çalışma yok

Yabancılara konut satışıyla ilgili son dönemde sektörün taleplerini değerlendiren Mehmet Şimşek, Türkiye'ye daha çok kişinin gelmesi ve başka ülkelerde kazandıkları parayı burada harcamalarının olumlu olduğunu ifade etti. Şimşek, “Mütekabiliyeti kaldırmamızın temelinde de bu vardı ama bunu bir ihracat kalemine dönüştürüp, burada birtakım iadeler falan, bu konu hiç gündemimize gelmedi, çalışılmadı. Bu konuyla ilgili yeni bir çalışma yok” diye konuştu.



UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...