Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Maaşlara ekstra zam

Maaşlara ekstra zam

Ekonomi Haberleri

Asgari ücretin net bin 300 lira olması, tüm çalışanlara ekstra zam getirecek.

Maaşa eklenen asgari geçim indirimi en az 34 lira artacak. Bekar çalışana verilen para 90 liradan 124 liraya, evli, eşi çalışmayan 2 çocukluya verilen de 135 liradan 186 liraya yükselecek
AK Parti'nin seçim beyannamesinden tüm çalışanlara ekstra zam çıktı. Beyannameye göre; asgari ücret 2016'da bin 300 liraya çıkacak. Bu da kayıtlı olarak çalışan işçi, memur herkese ödenen asgari geçim indiriminde yüksek artış getirecek. Maaşa eklenen asgari geçim indirimi en az 34 lira artacak. Çalışanlara her ay ödenen asgari geçim indirimi, brüt asgari ücrete göre belirleniyor. Asgari geçim indirimi her yıl Ocak ayında asgari ücretin artmasıyla zamlanıyor. Asgari ücretin 2016'nın Ocak ayında yüksek bir zamla net bin 300 liraya yükselmesi, asgari geçim indiriminde de yüklü bir artış sağlayacak. Bin 300 liralık net asgari ücretin brütü yaklaşık bin 655 liraya denk geliyor. Asgari ücretin brütünün Ocak 2016'da bin 655 liraya çıkması halinde, çalışanların maaşına eklenen asgari geçim indirimi en az 34 lira artacak. 


NE KADAR OLACAK? 
Bu yıl bekar çalışanlara asgari geçim indirimi olarak aylık 90 lira ödendi. Ocak'ta brüt asgari ücretin bin 655 lira olması durumunda, bekar çalışanın asgari geçim indirimi 34 lira artışla 124 liraya ulaşacak. Asgari geçim indirimi; evli, eşi çalışmayan, çocuksuz kişi için 108 liradan 148 liraya, evli, eşi çalışmayan, 1 çocuklu kişi için 121 liradan 167 liraya, evli, eşi çalışmayan, 2 çocuklu kişi için 135 liradan 186 liraya çıkacak. Evli ve eşi çalışan kişiye, çocuksuz ise 90 lira yerine 124 lira, 1 çocuklu ise 103 lira yerine 142 lira, 2 çocuklu ise 117 lira yerine 161 lira verilecek. 


Maaşlara ekstra zam



OCAK'TA DEĞİŞİYOR 
Asgari geçim indirimi rakamları, çalışanın evli olup olmamasına ve çocuk sayısına göre değişiyor. Çocuk sayısı arttıkça ödenecek miktar yükseliyor. Eşin çalışıp çalışmadığı da ödenecek miktarı etkiliyor. Her yılın ilk 6 aylık dönemi için belirlenen asgari ücret, yeni asgari geçim indirimi rakamlarının belirlenmesinde baz alınıyor. İkinci 6 ayda asgari ücret artsa bile, asgari geçim indirimi değişmiyor.


ŞİKAYET EDİN
İşletmeler asgari geçim indirimini ödemezlerse suç işlemiş oluyor. Bu yüzden bordrolarınızda bu ödemenin yapılmadığını görürseniz, hemen en yakın vergi dairesine giderek bildirimde bulunabilirsiniz. Yetkililer, hemen duruma el koyacak ve işyerine idari ve adli soruşturma başlayacaktır. Ağır cezalar ile karşılaşmamak için işverenlerin bu ödemeyi yapması gerekiyor.

Takvim
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...