Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Gurbetçiler o şehri döviz zengini yaptı!

/ Kaynak: AA
Gurbetçiler o şehri döviz zengini yaptı!

Ekonomi Haberleri  / AA

Kırşehir, mudilerin tasarruf mevduatı hesaplarında Türk lirasından daha fazla dövizin yer aldığı 5 il arasına girdi.

Avrupa`nın birçok ülkesinde yaşayan Kırşehirli gurbetçilerin, birikimlerini memleketlerindeki bankalarda değerlendirmesiyle kent, mudilerin tasarruf mevduatı hesaplarında Türk lirasından daha fazla dövizin yer aldığı 5 il arasına girdi. 


Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, mudilerin tasarruf mevduatı hesaplarında liradan daha fazla dövizin yer aldığı 5 il arasında yer alan Kırşehir'de 635 milyon Türk lirası, 778 milyon liralık da döviz rezervi bulunuyor. 


Kırşehir Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Selahattin Ekicioğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, döviz cinsi mevduat yoğunluğunun başta Almanya ve Hollanda olmak üzere yurtdışında çalışan Kırşehirli gurbetçilerin birikimlerinden kaynaklandığını söyledi. 


Türkiye genelinde olduğu gibi Kırşehir'den de 1960'lı yıllardan itibaren başta Almanya olmak üzere Avrupa'ya işçi göçünün yaşandığını anlatan Ekicioğlu, giden ilk kuşağın birikimlerini çeşitli kooperatifler ve faizsiz kar ortaklığı adı ile kurulan şirketler vasıtasıyla Türkiye'ye yönlendirdiğini ancak zarar ettiğini dile getirdi. 


Gurbetçilerin daha sonra birikimlerini daha güvenli olduğu için kamu bankalarıyla özel bankalarda değerlendirmeye başladıklarını anlatan Ekicioğlu, "Kayseri bu bölgede döviz cinsi mevduatta birinci. Kırşehir'de ilk 5 il arasında. Mevduatın Kırşehir'e gelmesindeki ana nedenlerden birisi Merkez Bankası'nın fazla faiz vermemesi. İşçilerimiz Kırşehir'deki devlet ve özel bankalara mevduatlarını yatırmaya başladılar. Bu paradan elde ettikleri kazançlarla da izin masraflarını karşılıyorlar. Avrupa'daki bankalara paralarını yatırdığı zaman gurbetçi zarar ediyor. Türkiye'de enflasyon da olduğu için örneğin yatırdığı 100 bin avro parasına 3-4 bin avro faiz alıyor. Bununla da gurbetçilerimiz tatil yapmış oluyor" ifadelerini kullandı. 


Ekicioğlu, döviz mevduatının yüksek olmasının, kalkınmada öncelikli iller arasında bulunan Kırşehir için dezavantaj olduğuna işaret ederek, "Bu durum, kalkınmada öncelikli iller arasında ve İPARD kriterlerinde Kırşehir için dezavantaj oluyor. 'Mevduatınız çok, kredi olarak önce bunu kullanın' diye önümüze çıkıyor. Avrupa Birliği kriterlerine göre, gurbetçilerin bu döviz birikimi Kırşehir'e yatırımın önünde engel olarak görülüyor" değerlendirmesinde bulundu. 


ÜÇÜNCÜ KUŞAK GURBETÇİLERE ÇAĞRI
Gurbetçilerin üçüncü kuşak temsilcilerine çağrıda bulunan Selahattin Ekicioğlu, bankalardaki mevduatlarını yatırımlara dönüştürmeleri gerektiğini vurgulayarak, şunları kaydetti: 
"Bu birikimlerin üçüncü kuşaklar tarafından yatırıma döndürülmesini bekliyoruz. 1970 ve 1990'lı yıllar geride kaldı. Onların mevduatını ve buradaki girişimcilerimizin bilgi birikimlerini buluşturarak yatırıma dönüştürmeliyiz. Gurbetçilerimizin bankalarda biriktirdikleri döviz cinsi mevduatlarını üçüncü kuşaklarla yatırıma döndürerek değerlendirmelerini istiyoruz. Böylece, Kırşehir'e yapılacak yatırımların önündeki bir engeli daha kaldırmış oluruz." 


DÖVİZCİ İLLER 
BDDK'nın verilerine göre, Türkiye'deki 81 ilin 76'sında lira cinsi tasarruf mevduatı dövizi geçerken, 5 kentte bunun tam tersi bir durum yaşanıyor. Buna göre, Kayseri, Kırşehir, Yozgat, Nevşehir ve Aksaray'da yaşayan mudilerin tasarruf mevduatı hesaplarında liradan daha fazla döviz yer alıyor. Söz konusu 5 kentin de İç Anadolu Bölgesi'nde yer alması dikkati çekiyor. 


Aksaraylılarda 952 milyon liralık TL, 1 milyar 457 milyon liralık döviz; Kırşehirlilerde 635 milyon liralık TL, 778 milyon liralık döviz; Kayserililerde 3 milyar 390 milyon liralık TL, 3 milyar 886 milyon liralık döviz; Nevşehirlilerde 771 milyon liralık TL, 1 milyar 198 milyon liralık döviz; Yozgatlılarda ise 784 milyon liralık TL, 1 milyar 18 milyon liralık da döviz mevduatı bulunuyor.

Ekonomi
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...