Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Yılda 30 kilo üretiliyor, kilosu 20 bin TL!

/ Kaynak: DHA
Yılda 30 kilo üretiliyor, kilosu 20 bin TL!

Ekonomi Haberleri  / DHA

Gıda, kozmetik, boya, ilaç ve geleneksel tıp gibi birçok alanda kullanılan safranın hasadı başladı.

Karabük'ün Safranbolu İlçesi'nde yetiştirilen, gıda, kimya, ilaç, kozmetik sanayisinde kullanılan ve gramı 20-25 liradan satılan safran bitkisinin hasadına başlandı.
 
Kendi ağırlığının 100 bin katı suyu sarı renge boyayabilen safranı tarlalarına eken 43 çiftçinin bu yıl toplam 22-23 kilogram safran elde etmesi hedefleniyor. Yukarı Çiftlik Köyü'nde Eylül ayında ekimini yaptığı safranın hasadına başlayan İsmail Yılmaz, şöyle dedi:
 
"Son zamanlarda özellikle turistler safrana yoğun ilgi gösterince ben de bu sene ilk kez safran yetiştiriciliğine başladım. Safranı doktorlar ve ilaç firmaları da alıyor. Kanser hastalarına safran aranıyor. Zaten safran eskilerde mutluluk iksiri olarak kullanılırmış. İzmir'den bir firma ile anlaşma sağladık. 3 yıl boyunca elde ettiğimiz tüm safranları alacaklar." 
 
GEÇEN YIL 20 KİLO ÜRETİLDİ
İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mehmet Emre de geçen yıl 41 çiftçinin 42 dönüm tarlasında 20 kilo safran elde edildiğini söyledi. Bu yıl 43 üreticisinin 45 dönüm tarlasında 22-23 kilosafran elde etmeyi hedeflediklerini belirten Emre, "Başka ülkelerden gelen safranı ilçemizdeki safranlardan ayırt etmek açısından bu sene barkot uygulamasına geçildi. Artık bundan sonra vatandaşlarımız Safranbolu safranını üzerindeki barkottan anlayabilecekler" diye konuştu.
 
1 KİLOSU 170 BİN ÇİÇEKTEN
Türkiye'de ağırlıklı olarak Karabük'ün Safranbolu lçesinde  yetiştirilen safran, dünyanın en pahalı baharatı olarak tanınıyor. 1 kilogram  safran,110 bin - 170 bin çiçekten elde ediliyor. 
 
Adını safrandan alan Safranbolu'da üreticiler, ağustos ayında  diktikleri, 30 santimetreye kadar uzayabilen bu nadide bitkinin mor renkli, güzel  kokulu çiçeklerini toplamaya başladı. 
 
KİLOSU 20 BİN TL
Karabük Valisi Orhan Alimoğlu, 12  köyde 40 üreticiyi desteklediklerini anlatarak, "Pazarlama sorunu olmayan bu  bitkinin yetiştirilmesi çok çaba istiyor. İlimizde yaklaşık 40 dönüm arazide  üretilen ve kilogramı 20 bin liradan satılan safrandan bu yıl 27 kilogram hasat  bekliyoruz. Üretimin artması için çeşitli teşvikler veriliyor. Bu bitki  Safranbolu ekonomisine önemli katkı sağlamaktadır" dedi. 


Alimoğlu, Safranbolu safranına yurtdışından büyük talep olduğuna  dikkati çekerek  "Doğal şartlarda yetiştirilmesi ve ilçenin bu tarıma uygun  olması nedeniyle kaliteli ürün elde ediliyor. İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık  Müdürlüğü ekiplerimiz sürekli çiftçilerimizle birlikte. Bu nedenle yurtdışından  çiftçilerimizin ayağına kadar gelip safran alan oluyor" şeklinde konuştu. 
 
Çiftçi İsmail Yılmaz da safran üretiminin çok zahmetli olduğunu ve  sabır gerektirdiğini, 80 bin çiçekten ancak yarım kilogram ürün elde  edebildiklerini dile getirdi. 
 
Safran çiçeklerinin sabah erken saatlerde güneş doğmadan toplanması  gerektiğini anlatan Yılmaz, doğal üretim yaptıklarını ve safranın kilogramını 20  bin liradan pazarladıklarını kaydetti. 
 
Dünyada en çok İran'da üretilen safran, sıcak ve kuru yaz  rüzgarlarının estiği yarı kurak iklimlerde yetiştiriliyor. 

Ekonomi
Kaynak: DHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...