Kredi kartına taksit yeniden 12 ay oluyor

Kredi kartına taksit yeniden 12 ay oluyor

Ekonomi Haberleri

Taksit sınırlamasında esneklik düzenlemesi görüşe açıldı. Eğitim, mobilya ve beyaz eşyada taksit sayısı 9'dan 12'ye çıkarılacak.

Tüketimi frenleyerek cari açığı azaltmak için 1 Şubat 2014'te yürürlüğe giren taksit sınırlamasında, esneklik çalışmaları hızlandı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben, konunun Finansal İstikrar Komitesi'nde görüşüldüğünü açıkladı. Görüşe açılan düzenlemelere göre eğitim, mobilya ve beyaz eşyada kredi kartıyla yapılan harcamalarda taksit sayısı 9'dan 12 aya çıkarılacak.


EĞİTİME SINIRSIZ DESTEK
Mehmet Ali Akben, tüketici kredilerinde vade sınırının 36 ay olduğunu hatırlatarak, eğitim kredilerinin süresinin ise sınırsız hale getirilmesinin planlandığını vurguladı. Akben, Türkiye'nin havacılık alanında yüksek bedelli eğitimler olduğunu ve buradaki kredilerin 1-2 yıl ödemesiz şekilde verildiğini belirterek, "Yerli pilotlarımızın sayısının artırılmasına yönelik bir katkı olsun diye orada bir genişleme yapıldı. Bu konuyla ilgili eğitim tarafının vadesini sınırsız hale getirdik" şeklinde konuştu.


MOBİLYACILAR MEMNUN
Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği Başkanı İsmail Doğan, taksit sayısının artmasıyla mobilya satışlarının da yükseleceğini söyledi. Mobilya almaya karar veren kadınların en çok dikkat ettikleri kriterin yüksek taksitlendirme olduğunu belirten Doğan, "Her 4 tüketiciden 3'ü mobilya satın alırken taksitli alışveriş yapmak istiyor" dedi. Mobilya Sanayicileri ve İşadamları Dernekleri Federasyonu Başkanı Ahmet Güleç de, iç pazardaki durgunluktan dolayı mobilya ihracatçılarının dış pazarlarda fiyatı geriye çektiğini söyledi. 2014'te 3.7 dolar olan mobilya ihracat kilogram fiyatının 3.3'e kadar indiğini belirten Güleç, "İç pazardaki canlanmayla bu rakam da artacaktır" diye konuştu


TABLET VE CEP'E TAKSİT YOK
Kredi kartlarıyla gerçekleştirilecek mal ve hizmet alımları ile nakit çekimlerinde taksitlendirme süresi 9 ayı geçemeyecek.
Kuyumla ilgili harcamalarda bu süre 4 ay, beyaz eşya ve mobilya ile eğitim ve öğrenim ücretine ilişkin harcamalarda ise 12 ay olarak uygulanacak.Telekomünikasyonla (tablet ve cep telefonu) ilgili harcamalarda, yemek, gıda, akaryakıt ile hediye kart, hediye çeki ve benzeri şekillerde herhangi somut bir mal veya hizmeti içermeyen ürünlerin alımlarında taksit uygulanamayacak.
Tüketici kredilerinin vadesi 36 ayı, taşıt kredileri ile taşıt teminatlı kredilerin vadesi ise 48 ayı aşamayacak. Fakat eğitim kredilerinde vade sınırlaması kaldırılacak.


BEYAZ EŞYA % 2 DARALMIŞTI
Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği (TÜRKBESD) Başkanı Ergün Güler, geçen yıl getirilen taksit sınırlamasının sektörü yüzde 2 daralttığını söyledi. Beyaz eşya satışının yüzde 80'inin kredi kartıyla gerçekleştiğini belirten Ergün, "Satışların 9 taksitten 12'ye çıkarılmasında bankacılık sektörünü çok rahatsız edecek bir husus görmüyoruz" dedi. Taksit sınırlamasının 12 ay ile esnetilmesinin satışlara olumlu yansıyacağını ifade eden Ergün, "Bu canlanma ekonomiye de net bir katkı yapacaktır" dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...