Küresel piyasalar Fed'e odaklandı

Küresel piyasalar Fed'e odaklandı

Ekonomi Haberleri

Küresel piyasalar, FOMC toplantısından çıkacak kararlara odaklanırken, yurt içinde TCMB Enflasyon Raporu takip edilecek

Küresel piyasalar, bugün ABD Merkez Bankası (Fed) Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısından çıkacak kararlara odaklanırken, yurt içinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Enflasyon Raporu takip edilecek.


Ekonomistler, FOMC'nin dün başlayan ve bugün kararları açıklanacak ekim ayı toplantısına ilişkin herhangi bir adım beklemezken, karar metninde olabilecek ifade değişikliklerinin takip edileceğini ifade ediyor. Geçen hafta Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve Çin Merkez Bankası'nın (PBoC) adımlarının ardından Fed toplantısının öneminin arttığını kaydeden ekonomistler, faiz artırım beklentilerinin en yakın aralık ayı, ancak çoğunlukla 2016 yılının ilk çeyreğinde yoğunlaştığını belirtiyor.


ABD'de dün açıklanan dayanıklı mal siparişleri verileri ve tüketici güveni endeksinin beklentilerin altında kalmasının ardından 10 yıl vadeli tahvil faizleri yüzde 2,04'ün altında dengelendi, dolar endeksi 97 seviyesinin hemen altında yatay bir seyir izledi. Dün açıklanan şirket karlarının hisse bazlı hareketleri öne çıkardığı borsalarda da ortalama yüzde 0,2'lik sınırlı düşüşler görüldü.
Avrupa tarafında, İngiltere'de dün açıklanan 3'üncü çeyrek GSYH, beklentilerin altında yüzde 2,3 artmasının etkisiyle sterlin/dolar paritesi 2 haftanın en düşük seviyesi olan 1,5283 seviyesine geriledi. Dün Almanya'da 10 yıl vadeli tahvil faizleri yüzde 0,44 ile yaklaşık son 6 ayın en düşük seviyesine geriledi, DAX endeksi yüzde 1,01 düşüş kaydetti. Büyüme verilerinin, yüzde 2,4 artış yönünde olan beklentileri karşılamadığı İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,81, Fransa'da CAC 40 endeksi de yüzde 1,02 değer kaybetti.


Asya tarafında, bugün borsalarda karışık bir seyir izlenirken, Japonya'da açıklanan perakende satışlar varisinin beklentilerin altında kalmasının ardından dolar/yen paritesi yatay bir seyir izliyor. Kapanışa yakın Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,58 yükseldi, Çin'de Şanghay bileşik endeksi ise yüzde 0,8 geriledi.


Yurt içinde, dün gelişen ülke para birimleri karşısında yükselişe geçen doların negatif etkisi görüldü. Dolar/TL 2,88 seviyelerinden 2,91'in üzerine kadar çıkarken, BIST 100 endeksi de düşüşünü üst üste 3'üncü güne taşıdı ve yüzde 0,76 gerileyerek günü 78.663 puandan tamamladı. Analistler, bugün Cumhuriyet Bayramı tatili nedeniyle piyasalarda tek seans işlem gerçekleştirileceğini hatırlatarak, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) Enflasyon Raporu ve Başkan Erdem Başçı'nın açıklamalarının takip edileceğini kaydediyor. Fed kararları öncesinde dalgalı bir seyir izlenebileceğini ifade eden analistler, BIST 100 endeksinin 78.500 seviyesinin destek, 80.500 seviyesinin direnç konumunda olduğunu belirtiyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...