Yerli üretici, Çin'in 'oyuncağı' olmasın

Yerli üretici, Çin'in 'oyuncağı' olmasın

Ekonomi Haberleri

Çocukların Çin malı oyuncaktaki tehlikeden korunması ve yerli sanayinin geliştirilmesi için büyük bir hareket başlıyor...

Türkiye, oyuncak, kırtasiye, ayakkabı, tekstil, elektronik başta olmak üzere birçok üründe 'Çin istilası' altında. Geçtiğimiz aylarda bir genç kızın ayağında oluşan derin yaralarla ortaya çıkan zehirli ayakkabı vakasından sonra yüz binlerce zehirli ayakkabının Türkiye'nin her yerine dağıtıldığı tespit edildi. "Toplatılma" kararının yanı sıra yoğun yayınlarla da tüketici uyarıldı. Ardından yine Çin malı olan bütün ürünlere karşı hassasiyet başladı. Kamu kurumları, standart dışı üretim ve satışa aracı olanlara çeşitli cezalar verdi ama asıl sonucun ailelerin bilinçlendirilmesiyle alınacağı gerçeğinden hareketle yeni çalışmalar başlatıldı. Kırtasiye ve oyuncak, bilinçlendirme çalışmasına son dönemde büyük ağırlık veren iki büyük sektör olarak öne çıktı. Dün açılan ve 1 Kasım'a kadar devam edecek fuarda da Çin malı oyuncak tehlikesi anlatılırken, yerli oyuncaklar da tanıtılmaya başlandı.
PAGEV Yerli Oyuncak Komitesi'nin verdiği bilgiye göre, Türkiye'de yaklaşık 800 milyon lira ile 1 milyar lira arasında oyuncak pazarı mevcut. Ancak ithalat hızla artıyor. Türkiye'de son 5 yılda 1.9 milyar dolarlık oyuncak üretildi. Bunun yaklaşık yüzde 25'ini oluşturan 493 milyon doları ihraç edildi. Söz konusu dönemde ithalat rakamı ise 3 milyar 154 milyon dolara ulaştı. Toplam ithalatın yüzde 92'si Çin'den gerçekleşti.
Türk Plastik Sanayicileri Araştırma Geliştirme Vakfı (PAGEV) Başkanı Yavuz Eroğlu, yerli oyuncak sektörünün gelişimi için çok büyük çaba içerisinde olduklarını, tasarım ve üretim gücü olan yerli sanayicinin bir araya getirilmesi için çalışmaların devam ettiğini söyledi. Fuara katılan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Daire Başkanı Fuat Şimşek ise bakanlık olarak yerli sanayinin geliştirilmesi konusunda sektörün yanında olduklarını ve Bakan Fikri Işık'ın katılımıyla PAGEV ev sahipliğinde yapılan Oyuncak Çalıştayı'nın çıktılarını yakından takip ettiklerini belirtti.
Oyuncakta CE işareti nedir?
Bu işaret, oyuncak üreticisinin oyuncağın AB'nin ve ülkemizin güvenlik ve standart konusundaki ortak kurallarına uygun olduğuna ilişkin verdiği garanti anlamına gelir. Tüm oyuncakların CE işaretini taşıması gerekmektedir. Üstünde CE işareti olmayan oyuncakların alınmaması konusunda aileler uyarılıyor. 
Fatalatlı oyuncak hastalık taşıyor
Kanser, kısırlık, cilt hastalıkları, ergenlikte cinsel kimlik değişimlerine sebep olma gibi birçok tehlikesi bulunan fatalat adlı madde, Çin malı oyuncaklarda kullanılıyor. Plastik oyuncakların yanı sıra ahşap oyuncakların boyasında da rastlanan bu maddeyi içeren Çin malı oyuncaklar Avrupa üzerinden Türkiye'ye giriyor.
18 milyon Çin malı oyuncak toplatıldı
ABD'nin en büyük oyuncak şirketi olan ABD'li Mattel Grubu, tehlikeli içerik sebebiyle, Çin'de kendi markasıyla yaptırdığı 18 milyon oyuncağı mağazalardan toplatmıştı. Daha önce de 4.4 milyon Polly Pocket oyuncak setleri, yoğun şikâyet ve çocukların küçük mıknatısları yutması yüzünden piyasadan toplatılmıştı.
Kültürümüzü Çin'e teslim etmeyelim
Toyzeria&Kids Turkey'de konuşan PAGEV Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Eroğlu, oyuncakta ithalatın muhakkak olacağını, ancak iç piyasanın çok güçlü olduğunu ifade etti. Eroğlu, "Yerli üreticimizi kimseye yedirmeyeceğiz. Oyuncak, çocuklarımıza kültürümüzü aktarmanın en önemli enstrümanı. Bu durumda kültürümüzü de Çin'e teslim etmeyi düşünmüyoruz. Uzun dönemdir kendi haline terk edilen sektörü, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Sayın Fikri Işık'ın destekleri ve PAGEV Oyuncak Komitesi liderliğinde canlandırmaya başladık. Oyuncak İhtisas OSB'si için Düzce'de çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Kayıt almaya başladık" dedi.







UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...