Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Turizmde kaos etkisi

Turizmde kaos etkisi

Ekonomi Haberleri

Turizm gelirleri üçüncü çeyrekte yüzde 4.4 azalarak 12.3 milyar dolar oldu.

Türkiye'nin cari açığının finansmanında en büyük kalemlerden biri olan turizm gelirleri, IŞİD ve Rusya-Ukrayna sorunları başta olmak üzere jeopolitik endişelerin etkisiyle üçüncü çeyrekte de düşüşünü sürdürerek geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4.4 azalışla 12.3 milyar dolar oldu. Turizm gelirleri yılın ilk çeyreğinde yüzde 1.3 artışla 4.87 milyar dolar, ikinci çeyrekte de yüzde 13.8 düşüşle 7.73 milyar dolar olmuştu. Turizm Bakanlığı tarafından açıklanan veriler ise yabancı ziyaretçi sayılarında Rusya haricinde en büyük düşüşlerin Japonya, Fransa ve İtalya gibi kişi başına milli geliri yüksek ülkelerden geldiği dikkat çekiyor. TÜİK'in verilerine göre, temmuz, ağustos ve eylül aylarından oluşan üçüncü çeyrekte ziyaretçilerin kişi başına ortalama harcaması da düşüşünü sürdürdü. Bu çeyrekte yabancıların ortalama harcaması 670 dolar, yurt dışında ikamet eden vatandaşların ortalama harcaması ise 881 dolar oldu. İlk çeyrekte 911 dolar, ikinci çeyrekte 719 dolar olan ziyaretçilerin kişi başına ortalama harcaması ise üçüncü çeyrekte 706 dolara geriledi. Turizm gelirinin (cep telefonu dolaşım ve marina hizmet harcamaları hariç) yüzde 80.9'u yabancı ziyaretçilerden, yüzde 19.1'i ise yurt dışında ikamet eden vatandaş ziyaretçilerden elde edildi. TÜİK verilerine göre Türkiye'den çıkış yapan ziyaretçi sayısı da 2015 yılı üçüncü çeyrekte bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 1.9 artarak 17.41 milyon kişi oldu. Bunların yüzde 84.8'ini yabancılar, yüzde 15.2'sini ise yurt dışında ikamet eden vatandaşlar oluşturdu. 
Oteller boş kaldı
Uzun bayram tatili döneminin yerli turist trafiğini hızlandırmasına rağmen Türkiye eylül ayında en düşük doluluk oranına sahip ülke oldu. Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB)'un raporuna göre Türkiye doluluk oranında Avrupa'da 24. sırada yer alırken, otel doluluk oranı 2014 yılının aynı dönemine göre yüzde 12.4'lük bir düşüş ile yüzde 65.3 olarak gerçekleşti. Bu oran Eylül 2014'te yüzde 74.5 olmuştu. Rapora göre, odabaşı elde edilen gelirler de (RevPAR) 72.5 avroya düştü. Geçen yıl eylül ayında bu rakam 85.7 avro olmuştu. Raporu değerlendiren TUROB Başkanı Timur Bayındır, “Belirsizlik ve endişeyle geçirdiğimiz 2015 yılının ardından, önümüzdeki 2-3 senenin kolay olmayacağı kesin. 2016 hedefimiz 2015 yılının altına düşmemek” dedi. 



UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...