Tasarrufa aldırmadık 26 milyar liramız uçtu

Tasarrufa aldırmadık 26 milyar  liramız uçtu

Ekonomi Haberleri

Türkiye'de geçen yıl 4 milyar lira, son 10 yılda 26 milyar lira çatıdan uçtu.

Türkiye, petrol ve gaz gibi enerji kaynaklarına yılda 60 milyar dolara yakın para ödüyor. Bu tutarın TL karşılığı 210 milyar lirayı aşıyor. İthal edilen bu gaz ve petrolün önemli bir kısmı ise ısınma ile ulaşımda kullanılıyor. Bu dev faturaya rağmen hem yöneticiler hem de vatandaşın tasarrufa gereken önemi vermediği ifade ediliyor. Çatı Sanayici ve İş Adamları Derneği (ÇATIDER) Başkanı M. Nazım Yavuz'un verdiği bilgiye göre, son 10 yılda yalıtımsız ve hatalı yalıtım yapılan çatılar sebebiyle yaklaşık 26 milyar lira uçtu. Sadece geçen yıl 4 milyar lirayı boşa harcadık" dedi. Enerji kaynaklarının verimli kullanılması amacıyla 2 Mayıs 2017'ye kadar tüm binaların Enerji Kimlik Belgesi alma zorunluluğu bulunduğunu, aksi halde cezanın gündeme geleceğini ifade eden Yavuz, "Avrupa 2020 yılına kadar enerji tüketimini yüzde 20 azaltmayı, yenilenebilir enerji kullanımını yüzde 20 artırıp zararlı gaz salınımını yüzde 20 azaltmayı planlıyor. Türkiye de tüketimi azaltmalı” dedi.
Türkiye Gazbeton Üreticileri Birliği ise, Aralık 2013'te yayınlanan "Binalarda ISI Yalıtım Kuralları" adlı standardın halen Resmi Gazete'de yayınlanmadığı için standartların uygulanamadığını bildirdi. Komite Üyesi Başkanı Nuri Ertokat, "Gelişmiş ülkeler neredeyse sıfır enerji tüketen binalar yapmaya çalışıyor. Ülkemizde ise ısı yalıtımı bile yaptırılmıyor. Hava kirleniyor, vatandaş konforu düşük binada yaşıyor. Tedbirler acilen uygulanmalı” diye konuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...