Alaboyun: Gazda indirim yapmazsanız fazlasını alırız

Alaboyun: Gazda indirim yapmazsanız fazlasını alırız

Ekonomi Haberleri

Alaboyun, "Eğer Rusya yüzde 10.25'lik indirimi kabul ederse sorun tahkime gitmeden çözülecek. Yoksa tahkimde fazlasını alırız'' dedi.

Rusya'nın doğalgaz fiyatlarında varılan mutabakata uymaması üzerine tahkime giden Türkiye, yüzde 10.25'in altında bir indirimi kabul etmeyeceğini açıkladı. Rusya'dan doğalgaz fiyatı indiriminde taban oranın yüzde 10.25 olduğunu, tahkimde bundan fazlasını talep ettiklerini belirten Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun, "Türkiye bir indirim alacak, bu indirim yüzde 10.25 mi olacak bunun üzerinde mi olacak; biz yüzde 10.25'in üzerinde istiyoruz, bizim elimizde bilgi ve veriler bunun üzerinde ve tahkimde bunun üzerinde bir indirim talep edeceğiz ama taban sınırımız yüzde 10.25 çünkü bunda mutabakata varılmıştı. Eğer Rusya yüzde 10.25'lik indirim kabul ederse sorun tahkime gitmeden çözülecek'' ifadesini kullandı. Rusya ile fiyat indirimi konusunda altı aylık görüşmelerin sonuçsuz kalması üzerine Türkiye, ekim sonunda uluslararası tahkim mahkemesine başvurmuş ve BOTAŞ seçtiği hakemi Gazprom'a bildirmişti. Buna karşılık Rusya'nın kendi hakemini bildirmesi ve mahkemenin kararını vermesi gerekiyor. Türkiye'nin tahkime gitmesinin ardından Gazprom yetkilileri, sorunun mahkemeye gidilmeden çözülmesini umduklarını açıklamışlardı.
TÜRK AKIMI İÇİN DAVET 
Öte yandan Rusya'nın Türkiye üzerinden Avrupa'ya gaz taşımayı hedeflediği Türk Akımı projesinde de teknik görüşmelerin devamı için Gazprom'a davet göndereceklerini söyleyen Alaboyun, "Temas devam ediyor. Teknik heyetler gelecek" dedi. Türk Akımı'nda iki hattan birisinin 2021 yılı itibariyle batı hattını ikame edebileceğini dile getiren Alaboyun, diğer hattan Avrupa gönderilecek gazın da öncelikle Türkiye'nin iletim sistemine girmesi ve Türkiye'nin re-export hakkının olması gerektiğini kaydetti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...