Yerli otomobil için Japonya'dan geldi

Yerli otomobil için Japonya'dan geldi

Ekonomi Haberleri

Japon Toyo Kohan, bir müjde verdi. Adapazarı-Bursa aksında kurulması planlanan yeni tesiste otomobil kalıbı üretip dünyaya pazarlayacak

Fikret ÇENGEL - ADANA
Osmaniye'de Tosyalı Holding ile 500 milyon dolarlık yatırımla işlenmiş çelik üretiminde ortaklık kuran Japon Toyo Kohan, bir müjde verdi. Adapazarı-Bursa aksında kurulması planlanan yeni tesiste otomobil kalıbı üretip dünyaya pazarlayacak.
İnovasyon Haftası sebebiyle gittiğimiz Adana'da, Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı Osmaniye'de inşası devam eden yeni yatırımını aktarıyor. Masada Tosyalı'nın Japon ortağı Toyo Kohan şirketinin Yönetim Kurulu Başkanı Hirohiko Sumida da var. Japon işlenmiş çelik devi Toyo Kohan, şirket olarak Avrupa, Ortadoğu ve Afrika'yı kapsayan bölgede ilk yatırımı Türkiye'ye yaptı. Sumida, 2011 yılına dayanan girişimin perde arkasını şöyle anlatıyor: “Biz Japonya'da pek çok alanda faaliyet gösteriyoruz. Bu alanlardan biri de makine üretimi. Ürettiğimiz makinelerden biri, sıcak rulo boruların etrafını çelik bantlarla örüyor ki, bu rulolar açılmasın. Buna çemberleme makinesi diyoruz. Fuat Bey, bu makinelerden birini Osmaniye'deki fabrikası için satın almıştı. Bu siparişten dolayı Tosyalı'nın varlığını biliyorduk.”
NEDEN TÜRKİYE?
Türkiye'ye yatırım gerçekleştirirken 3 etkenin sebep olduğunu belirten Sumida, şöyle devam etti: “En önemli sebep, Türkiye'deki dinamik ve genç nüfus. Türkiye'nin kendisi, başlı başına bir nüfus. Çevre ülkelerde de önemli bir nüfus birikimi var. Biz burayı Avrupa, Ortadoğu ile Kuzey ve Batı Afrika açısından bir 'hub' (merkez) olarak görüyoruz. Japonya'da ülkemizde nüfus giderek yaşlanıyor ve azalıyor. Bu durum bizde yurtdışı yatırım baskısını artırdı. Biz Toyo olarak diğer Japon firmalara göre daha hızlı gördük. Ve düğmeye bastık. İkinci neden ise Fuat Bey'e güvenimiz, kendisini tanıyor ve aşırı derecede güven duyuyorduk. Biz soğuk çelik yapıyoruz. Onları ezip, kalay ve galvanizle kaplayıp boyuyoruz. Fuat Bey ise cevher tarafından gelip sıcak rulo yapıyor. Yani bizim hammaddemizi üretiyor. Biz bu hammaddeyi işleyip daha ileri noktalara götürebiliyoruz. Dolayısıyla sinerji oluşturuyoruz."
OTO KALIBINDA İDDİALI
Hirohiko, Osmaniye'deki yatırımla teneke kutu, konserve ve işlenmiş çelik saç üretimini yapacaklarını ancak, başta otomobil olmak üzere farklı sektörlere de Türkiye'den gireceklerini kaydetti. Geçtiğimiz ekim ayında Japonya'nın en önemli kalıp üreticisi Fuji Technica & Miyazu'yu bünyelerine kattıklarını ve otomobil, hızlı tren ve uçak sektörüne kalıp üretmek için adım attıklarını belirten Sumida, Türkiye'ye de bir kalıp üretim tesisi kurmayı planladıklarını kaydetti. Mercedes, VW ve GM gibi şirketlere hizmet veren  Fuji Technica teknolojisinin birincil kalıp konusunda da çok iddialı olduğunu belirten Hirohiko, Adapazarı-Bursa aksında kurmayı düşündükleri tesis ile yerli otomobile önemli bir destek sağlayıp aynı zamanda Avrupa pazarına da buradan gireceklerini ve üretiminin yüzde 30'unu ihraç etmeyi planladıklarını kaydetti.
OTURUR KARAR ALIRIZ
Araya giren Fuat Tosyalı da, “Yerli otomobilin çeliğini yapmaya bir numaralı talibiz” ifadesinin ardından şunları söyledi: “Toyo Grubu ile birlikte Tosyalı Toyo Çelik A.Ş.'yi kurduk. Bundan sonra yapacakları yatırımlar ortak şirketimiz üzerinden olur. Eğer otomobil kalıbı işinde bir başka ortak gündeme gelecekse, o ortak da Tosyalı-Toyo ortaklığı olur." Hirohiko Sumida ise yatırım müjdesi ile ilgili olarak, “Otomobil çeliği üretmek farklı alan. Bu noktada ortaya çıkan kapasiteye bağlı olarak Fuat Bey'le oturup konuşur ve gereken yatırım neyse, kapasite artırımı ve teknoloji olarak birlikte karar alırız” dedi.
MİLLİ UÇAĞA KATKI
Sadece otomobil değil aynı zamanda uçak üretimine de katkı vereceklerini kaydeden Hirohika Sumida, “Uçak konusunda da önemli bir avantajımız var. Fuji Technica alüminyum kalıplar noktasında önemli bir seviyede. Karbon kalıplarla ilgili de son sürat çalışmalarımız sürüyor. Dolayısıyla Türkiye'de uçak için alüminyum ve karbon kalıplar noktasında önemli bir tedarikçi olabiliriz” diye konuştu.
Seçim sonucu beni de şaşırttı mutlu oldum
1 Kasım seçimlerinin sadece Türkiye'de değil Japonya'da da dikkatle izlendiğini vurgulayan Sumida Hirohiko, “Sonuçların Türkiye'yi rahatlatması temennisindeydim. 276 milletvekilinin üzerine çıkılması açıkçası benim için sürpriz oldu. Sonuçta mutlu oldum. Türkiye çok önemli bir ülke ve bulunduğu coğrafya sebebiyle istikrarını korumak zorunda. Ateş çemberinin içinde ama etki alanı çok geniş. Ülkenin istikrarı Japon şirketlerinin yatırım sürecini kolaylaştırır, elini kolaylaştırır. Daha fazla Japon şirket Türkiye'ye yatırıma gelir” dedi.

DAEŞ'in Japon gazetecileri öldürmesi  korkuttu
Toyo Kohan Başkanı Sumida Hirohiko, IŞİD'in geçen ocak ayında iki Japon gazeteciyi kafalarını keserek öldürmesinin büyük infiale yol açtığını söyledi. Sumida, "Japon gazete ve televizyonları, o konuyla ilgili yayınlarını Şanlıurfa'dan yaptı. Televizyon ekranlarında bu konu anlatılırken hep Şanlıurfa yazması, Japon halkında, 'Bu olay Türkiye'de oldu' algısına yol açtı. Japonlar, o nedenle söz konusu günlerde Türkiye'den ürker oldular" dedi.




UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...