Asgari ücret artacak reformlar başlayacak

Asgari ücret artacak reformlar  başlayacak

Ekonomi Haberleri

S&P Analisti Aarti Sakhuja, asgari ücret artışının diğer tedbirlerle dengelenebileceğini, bu artışla iç tüketimin güçleneceğini vurguladı

Türkiye'nin notu ve görünümünü teyit eden Standard&Poor's'un Türkiye Analisti Aarti Sakhuja, seçim öncesi vaatlerin olumsuzluğa değil, Türkiye'nin görünümünün güçlenmesine işaret ettiğini söyledi. Sakhuja, "Asgari ücretin artırılması konusunda eğer daha önce bahsedilen reformlar gerçekleştirilirse, artışın etkileri dengelenebilir. Asgari ücretin artırılmasının vergi gelirlerin artmasında da etkisi olacaktır. Asgari ücretin artırılması hane halkı gelirlerini destekleyerek, iç tüketimi güçlendirebilir. Bu şekilde vergi gelirlerinde de olumlu bir etki görülebilir" değerlendirmesinde bulundu. Türkiye'nin önümüzdeki dönemde atacağı reform adımlarını önemine işaret eden Sakhuja, "Daha önce ortaya konan bazı reformların, özellikle büyük çaplı dış dengesizliklerin azaltılmasını, ekonomik büyümenin artırılmasını ve dış finansmanın düşürülmesini hedefleyen reformların uygulanmasının Türkiye'nin büyüme potansiyelini artırabileceğini düşünüyoruz" değerlendirmesinde bulundu.
KREDİ NOTU İÇİN POZİTİF
Türkiye'de iç tasarruf oranının ve kadınların işgücüne katılımının artırılması gibi adımların ülkenin büyüme görünümünü olumlu etkileyebileceğinin altını çizen Sakhuja, "Türkiye reformları uygulayarak dış finansmana bağlı olan büyüme modelinden kendini finanse edebilen bir ekonomiye doğru ilerleyebilir. Bu reformların uygulanması Türkiye'nin kredisi için pozitif olur" dedi. SP'NİN temel senaryosunda Türkiye'nin 2015-2018 yılları arasında yüzde 3 seviyesinin biraz altında bir büyüme kaydetmesinin beklediğini belirten Sakhuja, "Türkiye ekonomisinde son riskli dönemlerde bile ani duruş görmedik. Evet, sermaye piyasasından çıkış, hisse senetlerinden çıkış gördük ama bankalar örneğin sendikasyon kredileri ile kendilerini finanse etmeye devam ettiler. Biz Türkiye'nin önünde bir ani duruş riski görmüyoruz. Temel senaryoda Türkiye'nin kamu finansmanında istikrar var" dedi. Sakhuja, Türkiye'de uygulanan dalgalı kurun da şokların dengelenmesinde önemli bir mekanizma olduğunun altını çizdi.
"Muhalefet vaadiyken iyi, şimdi mi kötü?"
AK Parti'nin 1300 lira asgari ücretle ilgili çalışması devam ederken, yapılan tartışmalara sivil toplum kuruluşlarından tepki geldi. Stratejik Düşünce Derneği (STE) Ekonomi Uzmanı Levent Yılmaz, 7 Haziran seçimleri öncesi muhalefet partilerinin asgari ücrete ilişkin vaatlerine iş dünyası temsilcilerinin ses çıkarmadığını hatırlattı. AK Parti'nin asgari ücrete ilişkin somut adım atmasının bazı kesimleri rahatsız ettiğini söyleyen Yılmaz, "Yakın döneme kadar asgari ücrette artışı savunanların, 1 Kasım sonrasında söylem değiştirmesi tezattır. 1300 liralık asgari ücrete karşı çıkanların 7 Haziran seçimleri öncesinde niyetleri belliydi. AK Parti iktidardan düşseydi 1500 liralık asgari ücrete razı olacaklardı ama şimdi bin 300 liraya itiraz ediyorlar. Bu bir niyet meselesi. 7 Haziran öncesinde bu konuda ses çıkarmayıp, şimdi bin 300 liralık asgari ücrete 'hayır' diyenleri anlayamıyorum" ifadelerini kullandı. SETA Analisti Prof. Erdal Tanas da bu vaadin hızla yerine getirilmesi gerektiğini ifade etti.





UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...