"Dünya kayısı başkenti" Malatya'da kilogramı kalitesine göre 8-18 lira arasında değişen kayısının çekirdeği, 11-19 liradan alıcı buluyor.
Geçen yıl yaşanan zirai don olayının ardından üretimi ciddi oranda azalmasına rağmen bu yıl rekoltesi 8'e katlanan Malatya kayısı, üreticiye çekirdeğiyle de ekonomik getiri sağlıyor.

Sağlıktan kozmetiğe kadar pek çok alanda kullanıldığı için dünyada rağbet gören kayısı çekirdeğinde bu yıl 4 bin ton civarında rekolte bekleniyor.

Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı (TSO) Hasan Hüseyin Erkoç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Malatya'da yaklaşık 8 milyon kayısı ağacı bulunduğunu kaydetti.

Dünyanın kuru kayısı ihtiyacının yarısından fazlasının karşılandığı kentte kayısı çekirdeğinin de önemli bir gelir kaynağı olduğunu ifade eden Erkoç, kayısının hem meyvesinin hem de çekirdeğinin kent için önemli bir değer olduğunu söyledi.

Erkoç, 100 bin ton kuru kayısıdan 25 bin ton kabuklu, 6-7 bin ton da iç çekirdek üretilebildiğini belirterek, "Kayısı içi çekirdeği hem iç piyasada hem de dış piyasada tüketilen bir mamül. ABD, Almanya, İtalya, Fransa gibi ülkelere ihraç yapılıyor. Bu yıl islimsiz yani kükürtsüz kayısı çekirdeği 17-19, islimli kayısı çekirdeği ise 11-13 lira aralığında satılıyor" dedi.

Çekirdek fiyatlarında geçen yıla oranla ciddi bir düşüş yaşanmadığını vurgulayan Erkoç, "Bu yıl özellikle Türk cumhuriyetlerinde çok fazla kayısı olmadı. Kayısı çekirdeği de olmadı. Öyle olunca bu da çekirdek fiyatlarına çok yansımadı. Malatya üretime göre yıllık 35-50 milyon dolarlık kayısı çekirdeği ihraç ediyor. Çekirdeğin acısı da tatlısı da ülkeler tarafından tercih edilebiliyor. Acı çekirdeğin en büyük alıcısı Fransa. Onlar bunu kozmetik sanayisinde kullanıyor. Tatlı çekirdeği ise ABD, Almanya, Fransa, İtalya gibi Avrupa ülkeleri alıyor" diye konuştu.

Bu yıl tahmini rekolte 4 bin ton
Erkoç, bu yıl mevsim şartları dolayısıyla kayısıda yüzde 40-50 civarında yanmalar meydana geldiğini belirterek, bu nedenle yaklaşık 80 bin ton kuru kayısı rekoltesi beklendiğini söyledi.

Rekoltenin önceki yıla göre artmasına bağlı olarak çekirdekte de artış yaşandığını ifade eden Erkoç, "Bu sene rekolte 80 bin ton civarında. Bunun yaklaşık 15-20 bin tonu kabuklu çekirdek. Bu da 4 bin ton dolayında iç çekirdeğe tekabül eder" ifadesini kullandı.

Hasan Hüseyin Erkoç, "Dünyanın en iyi kayısıları Malatya'da yetiştiriliyor. Bizim yıllık gelirimizi, 350-400 milyon dolar değil, ambalaj sistemlerimizi, satış şekillerimizi değiştirerek en az 700-800 milyon dolarlara hatta 1 milyar dolarlara çıkarmamız gerekiyor" dedi.