ÖZELLEŞTİRME rüzgârı esecek

Düzenleyen:
ÖZELLEŞTİRME rüzgârı esecek

Ekonomi Haberleri

Elektrik Üretim AŞ’ye ait santraller, 2 Boğaz köprüsü, Millî Piyango, Derince, İzmir ve Kalamış limanları, şeker fabrikaları, Türkiye Petrolleri, Sümer Holding’in varlıkları başta olmak üzere satılacak kamu varlıklarından devletin kasasına milyarlarca dolar girecek

Devletin gelirleri arasında önemli yer tutan özelleştirmelere önümüzdeki dönemde de devam edilecek. Halen özelleştirme kapsam ve programında 22 kuruluş yer alıyor. Bu kuruluşların 12’sinde yüzde 50’nin üzerinde kamu payı bulunuyor. Bunun yanı sıra, özelleştirme kapsamında 623 taşınmaz, 49 tesis, 2 liman, 10 otoyol, 2 boğaz köprüsü ile şans oyunları lisans hakkı da yer alıyor. Gelecek yılın bütçesinde de 10.8 milyar lira özelleştirme geliri hedefleniyor.

ELEKTRİK TESİSLERİ
Gelecek dönemin özelleştirme programında, elektrik üretim tesisleri önemli yer tutacak. Bu tesislerin özelleştirilmesine, kurulu gücü küçük olan akarsu santralleriyle başlanılmış, 2013’te toplam 64 megavat kurulu gücündeki 17 santralin, 2014’te de toplam 5.5 megavat kurulu gücündeki 5 santralin özelleştirme işlemleri tamamlanmıştı. Toplam kurulu gücü 2.9 megavat olan 5 santralin ise devir çalışmaları sürüyor. Bu yıl haziran ayında Orhaneli ve Tunçbilek Termik Santralleri ile Soma B Termik Santralinin özelleştirme işlemleri tamamlanmıştı. Elektrik Üretim AŞ’ye ait diğer hidroelektrik ve termik santrallerin özelleştirilmesine yönelik hazırlık çalışmalarına devam ediliyor.

“TALİH KUŞU”
Milli Piyango İdaresine ait şans oyunlarının özelleştirilmesi ihalesinde de en yüksek ikinci teklifi veren ERG-Ahlatcı Ortak Girişim Grubunun (OGG), ÖİB’den istediği ikinci ek süre 10 Aralık’ta dolacak. ERG-Ahlatcı OGG, bu tarihe kadar lisans sözleşmesini imzalamak için bir adım atmazsa, özelleştirme sürecinde başa dönülecek ve yeniden ihaleye çıkılacak.

ŞEKER FABRİKALARI
Kamunun şeker üretimi alanından tamamen çıkma kararı almasıyla başlayan Türkiye Şeker Fabrikaları AŞ’nin özelleştirme çalışmaları sürüyor. Bu kapsamda daha önce iki defa ihaleye çıkılmasına rağmen iptal edilen Kayseri Şeker Fabrikası AŞ’deki kamu hissesinin özelleştirilmesine yönelik çalışmalar devam ediyor. Gelecek dönemde ön plana çıkacak özelleştirmelerden biri de TP Petrol Dağıtım AŞ olacak. Şirketteki yüzde 100 kamu hissesinin özelleştirilmesine yönelik çalışmalarda son aşamaya gelindi. Sümer Holding AŞ’nin de 31 Aralık 2020’ye kadar mevcut varlıklarının özelleştirme işlemlerinin sonuçlandırılması hedefleniyor.

KALAMIŞ LİMANI İÇİN SON 1 AY
Fenerbahçe Kalamış Yat Limanı’nın özelleştirmesinde ikinci sıradaki teklif sahibine verilen ek süre de 21 Aralık’ta sona erecek. Derince Limanının 543 milyon dolar bedelle 39 yıl için özelleştirilmesiyle hız kazanan süreçte, gelecek yılın ikinci çeyreğinde İzmir Yük ve İzmir Kruvaziyer Limanlarının ihaleye çıkarılması planlanıyor. Çanakkale Kabatepe ve Gökçeada Kuzu Limanlarının imar planı çalışmaları devam ediyor. Buralarda 2016 yılında ihaleye çıkarılacak. 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...