Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Narenciyede fiyat tırmanışı sürüyor

/ Kaynak: İHA
Narenciyede fiyat tırmanışı sürüyor

Ekonomi Haberleri  / İHA

Türkiye'de limon üretiminin yüzde 65'lik kısmının karşılandığı Mersin'in Erdemli ilçesinde narenciye fiyatlarının tırmanışı üreticinin yüzünü güldürdü.

Geçen yıl çiftçi tarafından dalında kilosu 70 kuruş-1 lira aralığında satılan limon bu yıl 1,2 lira ile 1,5 lira arısında değer buluyor. Bu yıl tüketiciden yoğun talep gören mandalina cins ve özelliklerine göre kilosu 50 kuruş ile 1 lira aralığında satılıyor. 

Limon fiyatları ve narenciyenin bölgeye sağladığı istihdam konusunda değerlendirmelerde bulunan Mersin Turunçgil Üreticileri Birliği (MERTUB) Başkanı Ahmet Dursen Şahin, "Mersin'de yoğun hasat dönemine başladık. Limon fiyatları rekoltenin zayıf olmasından dolayı yüksek. Dalda 1,5 lira civarında seyrediyor. Limonun azlığı fiyatın yüksekliğiyle üreticiyi rahatlatıyor. Yoksa zaten üreticinin elinde yeterince hasat edilecek limon yok" dedi. 

"REKOLTE DÜŞÜK OLDUĞUNDAN FİYAT TATMİN EDİCİ" 
Narenciye ürünleri ile ilgili bilgi veren Şahin, şöyle konuştu: "Bizim bölgemizin narenciye çeşidi olarak ağırlığı limon ama bunun yanında mandalina, portakal ve diğer narenciye ürünleri var. Portakal fiyatları tam belirlenmedi, ancak geçen yıla göre az da olsa bir artış var. En ucuz dediğimiz mandalinanın 50 kuruştan başlayıp fiyatı liraya kadar varan çeşitleri var. Şuandaki fiyatlardan üretici birliği olarak faydalanmaktayız. Fiyatların tatmin edici olduğunu söylüyoruz ama bahsettiğim gibi fiyatların tatmin edici olmasının sebebi rekoltenin düşük olmasından kaynaklanıyor. Yani bu fiyatlarda yüksek olmasaydı üreticinin fazlasıyla sıkıntıya gireceği kesindi." 

Narenciyenin sağladığı istihdama dikkat çeken Şahin, şunları kaydetti: 
"Narenciye denildiğinde Mersin akla geliyor. Mersin'in en fazla istihdam kaynağı narenciyedir. Narenciye sektöründe binlerce insan çalışmaktadır, hem üretim bazında hem de hasat döneminde. Yani bu Mersin'in olmazsa olmazıdır. Buna sahip çıkılması gerekir. Biz üretemez duruma düşersek, ülkemizin ihracat girdisinde kesinlikle bir azalma olacak, kalite düşecektir. Onun için çok ama çok narenciyenin sahiplenilmesi gereken bir ürün olduğuna inanıyoruz." 

Ekonomi
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...