Cumhurbaşkanı'ndan inovasyon vurgusu: Emek yoğun işlerden ‘tasarım’a geçiyoruz

Düzenleyen:
Cumhurbaşkanı'ndan inovasyon vurgusu: Emek yoğun işlerden ‘tasarım’a geçiyoruz

Ekonomi Haberleri

Erdoğan, "Üretimimizin ağırlık noktasını emek yoğun işlerden; marka değeri yüksek, ileri teknoloji esaslı işlere doğru kaydırmalıyız. Başka türlü 500 milyar dolar ihracat hedefimize ulaşamayız" dedi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Türkiye'nin araştırma-geliştirme konusunda çok daha atak, çok daha kararlı adımlar atması gerekiyor. Hedefimiz, 2023 yılına kadar milli gelirden Ar-Ge'ye ayrılan payı, 3'te 2'si özel sektörden gelecek şekilde yüzde 3 düzeyine yükseltmektir" dedi. Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından düzenlenen "İnovasyon Haftası"nın kapanışında konuşan Erdoğan, şunları söyledi:
"Türkiye'yi bugünlere getiren politikalar ve uygulamalar çok önemliydi ama sadece bunlarla 2023 hedeflerimize ulaşamayız. Çıtayı yükseltmek, yeni politikalar geliştirmek ve bunları kararlılıkla hayata geçirmek mecburiyetindeyiz. Elbette üretmeye devam edeceğiz ama artık üretimimizin ağırlık noktasını emek yoğun işlerden; yenilikçi, marka değeri yüksek, ileri teknoloji esaslı işlere doğru kaydırmak durumundayız. Ürettiğimiz ürünlerin tasarımlarını kendimizin yapması, bizim için bugün çok daha önemli, çok daha hayatidir. Bunun için inovasyona, araştırma geliştirme faaliyetlerine önem vermeliyiz. Maalesef bu yılın ilk 10 ayında, ileri teknoloji ürünlerinin imalat sanayi ürünleri ihracatındaki payı sadece yüzde 3.5 düzeyindedir. Buna karşı aynı kategorinin ithalatımızdaki payı, yüzde 15.5'tir. Önümüzdeki 7 yılda, ileri teknoloji ürünlerinin ihracatımızdaki oranını yüzde 10'a çıkarmalıyız. Sürdürülebilir büyüme ve kalkınma hedeflerimiz bakımından bu dönüşümü başarmamız hayati derecede önemlidir. Başka türlü 500 milyar dolar ihracat hedefimize ulaşamayız. İnovasyon kültürünü hem kurumsal hem bireysel alanda köklü bir şekilde yerleştirmeliyiz. Şu anda 81 vilayetimizin tamamında üniversitemiz var. Bu işi daha da nitelikli hale getireceğiz. 2002 yılında araştırma geliştirme harcamalarının milli gelirimiz içindeki payı, sadece binde 5'ti. Biz bu oranı yüzde 1'e çıkarmış bulunuyoruz. Hedefimiz, milli gelirden Ar-Ge'ye ayrılan payı yüzde 3 düzeyine yükseltmek..."

İNOVASYON ZİRVESİ
Şampiyonlar ödüllerini aldı

TİM'in ateşini yaktığı "Türkiye İnovasyon Haftası" dün tamamlandı. 3 gün süren etkinlikleri yaklaşık 50 bin kişi takip etti. 'Robotik Teknolojiler'in ödüllendirildiği organizasyona, INTEL’in robotunun "iyi günler" demesi damga vurdu. Etkinliklere katılan Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, gençlerin inovasyona yönelmesi için teşvik etti. Akçansa, Türkiye’nin ilk online çimento marketini tanıttı. Etkinlikler kapsamında İnovasyon Ödülleri de dağıtıldı. Ar-Ge Liderliği Ödülü Arçelik'in, Kurumsal Girişimcilik Ödülü Sabancı Holding'in, Teknoloji Markaları Geliştirmede Liderlik Ödülü Turkcell'in, En Yenilikçi KOBİ ve Girişimcilik Bankacılığı Ödülü TEB'in, Marka Bilinirliği Ödülü THY'nin, Patent Ödülü Arçelik'in, Markalaşmada Liderlik Ödülü Ege Seramik'in, Faydalı Model Ödülü ASELSAN'ın, En Fazla Ar-Ge Proje Katkı Ödülü Süleyman Demirel Üniversitesi'nin, En Fazla Tasarım Katkı Ödülü ise Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'nin, TİM İnovalig İnovasyon Stareteji Ödülü Kordsa Global’in oldu. Kazananlar ödüllerini Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş ile TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi'nin elinden aldı.

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...