Faiz yüzde 1’in altına inerse konut parlar

Düzenleyen:
Faiz yüzde 1’in altına inerse konut parlar

Ekonomi Haberleri

Gayrimenkulcüler, konut kredisi faizlerinin yüzde 1'in altına düşmesi hâlinde satışların ilk etapta yüzde 25 artacağını belirtiyor

Gayrimenkul sektörünün temsilcileri, seçimler sonrası yakalanan siyasi istikrar ve ekonomideki güvenle konut kredisi faizlerinin kısa vadede yüzde 1’in altına düşeceği, bu durumun da satışları ilk etapta yüzde 25 etkileyeceği görüşünde. Konutta faiz oranlarının gerilemesinin düşük ve orta gelirli vatandaşların işine yarayacağı belirtiliyor. İstanbul Emlak Komisyoncuları ve Danışmanları Esnaf Odası Başkanı Nizameddin Aşa, seçimlerden hemen sonra yüzde 1.05'lere düşen faiz oranlarının son günlerde kısmi de olsa tekrar yükseldiğini, bunun da piyasayı olumsuz etkilediğini söyledi. Aşa, “Piyasaların beklentisi 1’in altına düşmesiydi. İdeal olan 0.7'lerde olması” dedi. Faizlerin 0.10 oranında oynamasının 100 bin tutarlı 10 yıllık çekimlerde aylık 150 lira civarında fark oluşturduğunu aktaran Aşa, “Faizlerin 1'in altına düşmesi konut piyasasına ciddi bir etki yapacak. Konut satışını ilk etapta yüzde 20-25 civarında artırır. Şu anda alım talebini ertelemiş büyük bir kesim var” ifadelerini kullandı.
OCAK’TA 1’İN ALTINA DÜŞER
Coldwell Banker Türkiye Başkanı Gökhan Taş, 1 Kasım seçimlerinden sonra konut faiz oranlarının 1.25'lerden 1.05'lere düştüğünü belirterek, “Faizler siyasi istikrar ve ekonomideki güven ile 2016 Ocak'ta 1'in altına düşecektir” dedi. Dap Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz, konut alımının en büyük destekçisi saydıkları konut kredisi faizlerinin düşmesinin sektörde beklenen canlanmayı sağlayacağını belirterek, faizlerin kısa vadede 1'in altına inmesi gerektiğini vurguladı. Yılmaz, “Uzun vadede ise 0.60-0.70'lerde olması lazım ki sektör daha hızlansın ve hareketlensin. Faizlerin bir miktar daha düşeceğini umuyoruz. Daha geniş zamanda ise faizlerin, Avrupa ülkelerindeki standartlarda seyretmesi elbette ki en büyük arzumuzdur” dedi. Ege Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Kabadayı, faiz oranlarının gayrimenkul sektörünü olumlu veya olumsuz şekilde direkt etkileyen en önemli kalemlerden birisi olduğunu belirterek, konut kredisinde faiz oranının yüksek olmasının kredili satışları oldukça olumsuz etkilediğini söyledi. Aylık konut faiz oranları şu anda 1.05 ile 1.25 arasında değişiyor.

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...