Şimşek: En kötü senaryoda kaybımız 9 milyar $

Düzenleyen:
Şimşek: En kötü senaryoda kaybımız 9 milyar  $

Ekonomi Haberleri

“Rusya ile krizi tırmandırmak istemiyoruz” diyen Bakan Şimşek, gerilimin etkisinin GSYH’nin yüzde 0.3-0.4’ü civarında olabileceğini kaydetti

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, NTV'de katıldığı programda, Türkiye ve küresel piyasalara ilişkin değerlendirmede bulundu. Türkiye’de siyasi belirsizliğin azaldığını belirten Bakan Şimşek, Rusya ile son dönemde yaşanan gerilimi hiçbir şekilde arzulamadıklarını ifade ederek istikrar vurgusu yaptı. Rusya’nın yaptırım kararlarını yorumlayan Şimşek, şöyle konuştu: “Rusya’yı önemli bir partner olarak gördük. Rusya'yla gerilim peşinde değiliz. İlk günden itibaren Rusya krizinin etkilerini bütün yönleriyle masaya yatırdık, her anlamda hazırlık içindeyiz. Üç temelde çalışma yaptık. Rusya bu sorunu diyalogla çözmeye yanaşmaz ve tavrı sürdürürse caydırıcı ne tür tedbirler alınabilir. Türkiye'nin enerjide Rusya'ya bağımlılığını yönetilebilir düzeye çekmek için ne yapılabilir. Bütün tedbirler hazır, Başbakanımıza sundum. Biz bu gerilimi tırmandırma peşinde değiliz. Turist sayısında 603 bin azalma var. Müteahhitlik hizmetlerinde yavaşlama var. En kötü senaryoda 9 milyar dolarlık bir rakamdan bahsediyoruz. Gerilimin etkisi GSYH’nin yüzde 0.3-0.4’ü civarında olabilir. Ümit ediyorum ki diyalog esas olur.”
BÜYÜK BİR ŞOK YOK!
Rusya'nın geri gönderdiği tarım ürünlerinin yüzde 80'inin başka pazarlara yönlendirildiğini belirten Şimşek, “Sonuçta Rusya bu ürünleri bir yerden alacak. Hiçbir ülke özellikle tarımda bu kadar hızlı talebi karşılayacak kapasiteye sahip değil. Aslında iddia edildiği gibi büyük bir şok yok” dedi. Rusya etkisiyle gıda fiyatlarının geçici olarak düşeceğini belirten Mehmet Şimşek, “İşlenmemiş gıda ürünlerinin enflasyon üzerindeki baskısı çok güçlü. Buna yönelik yapısal tedbirler alma noktasındayız. Esas olarak tarlada ucuzken, tüketiciye neden pahalı ulaşıyor. Önümüzdeki dönemde tarımın yapısal sorunlarına bizim inmemiz gerekiyor” diye konuştu. Cari açığın Rusya şokuna rağmen düşmeye devam edeceğini belirten Şimşek, şunları kaydetti: “Rusya şoku yaşanmasaydı, cari açık milli gelire oran olarak yüzde 4'lerin altına inerdi. Bu zor konjonktüre ve çok zor jeopolitik atmosfere rağmen Türkiye'nin 2016 yılında diğer gelişmekte olan ülkelere oranla pozitif yönde ayrışacağını umuyorum, bekliyorum. Bunun da temelinde siyasi istikrar ve reform var."

ASGARİ ÜCRET
Asgari ücret artışında kısmi telafi edici adımlar atılabilir ancak bütün yükün kamu tarafından yüklenilmesi söz konusu olamaz
3 ÖNEMLİ ÇIPA
Türkiye’nin uzun süredir bir çıpası vardı, mali disiplin. Şimdi reformlar da çıpa olacak. Üçüncü önemli çıpa AB. AB sürecini yeniden canlandıracağız. Temeller sağlamdı ama çok çok daha sağlamlaşacak.
BÜYÜME
Türkiye 2015 yılında yüzde 3-3.5 arasında büyüyecek. Türkiye'nin 2016'da yüzde 4 veya biraz daha üzerinde büyüme ihtimali son derece yüksek.
FAİZ ARTIŞI 
Fed muhtemelen faizleri bu ay artıracak. Küresel olarak faizlerde normalleşme süreci başlayacak. Bu da gelişmekte olan ülkeler için iyi bir haber değil. Para akışını sınırlar hatta yönünü bile değiştirebilir.
CARİ AÇIK
Cari açık öngörülenden daha hızlı daralıyor. Bu yıl cari açık/GSYH yüzde 4.7 civarı olacak. Rusya şoku olmasaydı cari açık/GSYH 2016’da yüzde 4’ün altına inerdi.
ENFLASYON
Enflasyon bu yıl yüzde 8 civarında olacak. Bir miktar asgari ücretteki artışın etkisi olacak fakat yine de biz, önümüzdeki yılın sonu itibarıyla yüzde 5 ile 7 aralığına ineceğini ümit ediyoruz.

 

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...