Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Gazprom, Türk şirketlerine indirim yapabilir

Düzenleyen: / Kaynak: AA
Gazprom, Türk şirketlerine indirim yapabilir

Ekonomi Haberleri  / AA

Düşen pazar payları nedeniyle fiyatlandırma politikasında değişikliğe giden Gazprom'un, Türk doğalgaz ithalatçılarına indirim yapabileceği, ancak bunun için önce bazı koşulların oluşması gerektiği belirtiliyor.

Merkezi Moskova'da bulunan Renaissance Capital'ın Petrol ve Doğalgaz  Analisti İldar Davletshin, konuya ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtladı. 
 
Davletshin, Gazprom'un, özellikle ABD'nin yakında ihraç etmesi  beklenen kaya gazı nedeniyle artan rekabetten ötürü küresel gaz piyasalarındaki  pazar payını kaybetme korkusu yaşadığını kaydetti. 
 
Gazprom'un Rusya'da da pazar payını kaybetmeye başladığını dile  getiren Davletshin, "Bu nedenle Gazprom, uluslararası müşterileri için  fiyatlandırma politikasında değişikliğe gidiyor" dedi. 
 
 Davletshin, Gazprom'un, müşterilerine indirim de dahil daha esnek  şartlar sunmaya başladığına dikkati çekerek, "Ancak, Türkiye'deki müşterilere  indirim için Türkiye ve Rusya arasında gerilimin biraz azalması gerekiyor"  ifadelerini kullandı. 
 
   "İndirim için zamana ihtiyaç var" 
 
   Uluslararası hukuk firması Dentons'tan Hukuk Danışmanı Orestis Omran  ise Rusya'nın Avrupa'da ve Türkiye'de önemli bir gaz tedarikçisi olarak  pozisyonunu korumak istediğini ve enerji ihracına dayanan ekonomisini ayakta  tutmak için Türkiye ile doğalgaz görüşmeleri yapabileceğini vurguladı. 
 
  Ancak fiyatlarda indirim için biraz zamana ihtiyaç duyulduğunun altını  çizen Omran, "Jeopolitik ve politik koşullar nedeniyle iki ülke ilişkileri son  derece gergin durumda. Diplomatik tablo biraz daha netleşmeden enerji  ilişkilerinin şimdilik ilerleyebileceğini düşünmüyorum" görüşünü de paylaştı. 
 

 Rus enerji şirketi Gazprom, Türk özel doğalgaz ithalatçı firmalarına  fiyat görüşmeleri için toplantı çağrısı yapmıştı. 
 
 Bu yılın başında petrole endeksli fiyatlar nedeniyle Türk şirketlerine  indirim yapan Gazprom, sonraki dönemde bu indirimi kompanse edebilmek amacıyla  fiyatlarında artışa gitmişti. 

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...