Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Petrol ile ilgili inanılmaz tahmin!

Düzenleyen:
Petrol ile ilgili inanılmaz tahmin!

Ekonomi Haberleri

Rusya için tehlike çanları devam ediyor... Petrol ayılarından yeni tahmin geldi: 2016'da 25... 20... Hatta 15 dolar...

Enerji fiyatlarında daha fazla düşüş olacağına dair işaretlerle petrol spekülatörleri ham petrolün varil fiyatının 15 dolara kadar düşebileceği tahmininde bulundu. Petrolde ayı piyasası öngörüleri küresel arz fazlalığının uzunca bir süre devam edeceği beklentisine dayanıyor. İran'ın yaptırımlar kalktıktan sonra artıracağını söylediği üretim, OPEC'in üretimde kısıntıya gitmemesi ve Rusya gibi ülkelerden gelen üretim esnekliği bu beklentiyi destekliyor.
Goldman Sachs Emtia Araştırma Direktörü Jeffrey Currie, arz fazlalığının 2016'da da devam edeceğini söyledi. Currie ayrıca, hava şartları böyle devam ederse petrol fiyatlarının 20 dolara kadar düşmesi riskinin bulunduğunu, bunun da üretim tesislerinde kapatılamalara yol açabileceğini belirtti.

PETROLDE AYI PİYASASI
Bloomberg News haberine göre petrolde ayı piyasası görünümü yatırımcıları *satma opsiyonları/seçmeli vadeli satış opsiyonları (put option) satın almaya yönlendiriyor (önceden belirlenmiş bir fiyat ve zamanda satış hakkı veren opsiyon).
Veriler, WTI fiyatı önümüzdeki yıl 30 ya da 20 dolara düşerse ödeyecek opsiyonların artan miktarlarda satın alındığını gösteriyor.  30 dolar altı kontrat sayısı nispeten az. Ancak Haziran 2016 vadeli 25 dolar put opsiyonları geçtiğimiz hafta neredeyse iki katına çıktı.
*Satma opsiyonu (put option) vadesinden önce, bir varlığın önceden belirlenmiş bir fiyattan satılmasını ifade ediyor.

AYI PİYASASI NEDİR?
Piyasaların düşüş yönünde hareket ettiği ve gelecekteki fiyatlar için de düşüş yönlü bir algının olduğu piyasa durumunu tanımlar.
Piyasada fiyatlar arz ve talep dengesi ile belirlenir. ayı piyasasında arzın, yani satıcıların çok fakat alıcıların az olduğu bir piyasa ortamı bulunmaktadır. Genellikle kısa süreli düşüşler için de ayı piyasası terimi kullanılsa da aslına ayı piyasası düşüş yönünde önemli bir eğilim değişikliğini ifade eder.

Ayı piyasasının üç aşaması
Birinci aşamada düşüş başlamadan önce belirli bir doygunluğa ulaşan piyasada büyük yatırımcılar ellerindeki yatırım araçlarını azaltmak amacıyla satışa geçer. İkincisinde yani dağıtım aşamasının sonlarında artık düşüş başlar ve bu düşüş daha küçük yatırımcılarda panik havasının oluşmasına neden olur. Fiyatların tamamen dip yaptığı ve artık alıcıların piyasadan çekildiği ortamda kötü haberlerin etkisinin azalması ile beraber tekrar alımlar başlar. Bu da üçüncü aşamadır.


Kaynak: Habertürk

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...