İnekler artık konuşuyor!

Düzenleyen:
İnekler artık konuşuyor!

Ekonomi Haberleri

Hayvancılık sektöründe, teknolojinin de yardımıyla bir çığır açılıyor ve "akıllı tasma" devri başlıyor.

Hayvancılık yapmak için artık çiftliğe uğramak gerekmiyor! Hayvancılık sektöründe, teknolojinin de yardımıyla bir çığır açılıyor ve "akıllı tasma" devri başlıyor. 'Akıllı tasma' teknolojisi ile ineklerin her birinin sağlık durumları, psikolojisi; hatta verdiği süt miktarı sahiplerinin cep telefonuna bildiriliyor. Hayvancılıkta son yıllarda, büyük atılımlar yapılıyor ve yeni gelişmeler yaşanıyor. Çiftçilik, bundan böyle zorluklarından arındırılıyor ve bir keyif halini alıyor. Buna göre; hayvanların gün içinde ne kadar yattıkları, ne kadar yürüdükleri 'akıllı sensörler' ile takip ediliyor, tasmaların içindeki mikrofon sayesinde ise ne kadar geviş getirdikleri de kayıt altına alınabiliyor. Kurtsan Firması'nın yurt dışından ithal ettiği “akıllı tasmalar” ile ilgili yönetim kurulu başkanı Ahmet Kurt, "Mikrofonlu tasma ile inekler artık adeta konuşuyor. Büyük şehirlerde yaşayan ya da hayvancılığa yatırım yapmak isteyen iş adamları artık bir telefon yardımıyla ofisinden çiftliğini idare edebilecek" dedi.

YEMİ BEĞENİP BEĞENMEDİĞİNİ SÖYLÜYOR
'Peki, sistem nasıl çalışıyor' sorusunun cevabını açıklayan Kurt, "İşin sırrı hayvanların geviş getirmesinde gizli... Bilimsel olarak incelendiğinde sağlıklı bir ineğin günde ortalama 450 dakika geviş getirmesi bekleniyor. İneklerin gün içinde ne kadar geviş getirdiği, hangi fiziki aktiviteleri gerçekleştirdiği ve ne kadar süt verdiği, gelişmiş yazılım ile saptanıyor. İneklerin doğum öncesi ve sonrası sıkıntılarını, ne kadar süt vermesi gerektiğini, yemini beğenip beğenmediğini, bir meme hastalığı başlangıcı var ise daha vakaya dönüşmeden tespitini yapabiliyoruz” diye konuştu.
AVRUPA’DA YAYGIN KULLANILIYOR
Ahmet Kurt, “Akıllı tasmalar, dünyada halen 25 bin çiftlikte kullanılıyor ve 4 milyon inek bu teknoloji ile takip ediliyor. Britanya Adası ve Danimarka, 'akıllı tasma' kullanan ülkelerin başında geliyor. Biz firma olarak patentli teknolojinin; Türkiye, balkan ülkeleri, Kuzey Afrika ve Türki Cumhuriyetler'deki adresi konumundayız" ifadelerini kullandı.

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...