Bizim için iyi haber! Petrolde 30 dolar geliyor!

Düzenleyen:
Bizim için iyi haber! Petrolde 30 dolar geliyor!

Ekonomi Haberleri

Dünya ekonomisindeki durgunluk ve arz fazlası, petrolde 2016'da da düşüş beklentilerini kuvvetlendirdi. Bu senaryo gerçekleşirse, Türkiye'nin cari açığı daha da düşecek

Petrol fiyatlarında bu yıl da aşağı yönlü beklentiler güçleniyor. Dünyada en yaygın kullanılan "Brent" türü ham petrolün varil fiyatı; OPEC'in üretiminde kesinti yapmaması, doların değer kazanması, Asya ve Avrupa ekonomilerindeki yavaş büyüme ve ABD'nin 40 yılı aşkın süredir devam eden ihraç yasağını kaldırmasıyla, 2015'te yüzde 38 değer kaybederek, aralıkta son 11 yılın dip seviyesi olan 36 dolara kadar geriledi. Son olarak OPEC'in 4 Aralık'taki "üretimi kesmeme" kararından sonra Brent petrolün varil fiyatı bir haftada yaklaşık yüzde 11 değer kaybetti ve 37 doların altını gördü. Ucuz fiyatlara rağmen pazar payı ve müşterilerini koruma çabası içinde olan Suudi Arabistan, Irak ve Rusya; böylece arz fazlasına da sebep oldular.

KÜRESEL DURGUNLUK
Asya ve Avrupa ekonomilerindeki durağanlık ve ABD dolarının diğer para birimlerine karşı değer kazanması da 2015'te petrol fiyatlarının düşmesinde etkili olmuştu. Özellikle dünyanın en büyük petrol ithalatçısı Çin'in büyüme hızındaki yavaşlama, küresel petrol talebindeki azalışı körükledi. Öte yandan dünyanın en büyük 3'üncü ham petrol üreticisi konumunda bulunan ABD'nin, 1970'lerden beri yürürlükteki ham petrol ihraç yasağını 18 Aralık'ta kaldırmasıyla birlikte fiyatlar üzerindeki baskı arttı. Bütün bunlara İran üzerindeki yaptırımların kalkması eklenince, 2016'da petrolün 30 dolar sınırına çekilmesi ihtimali yükseliyor. Böylece en büyük ithalat kalemi "enerji" olan Türkiye'nin cari açığı daha da azalacak.

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...