WHO açıkladı, satışlar çakıldı

Düzenleyen:
WHO açıkladı, satışlar çakıldı

Ekonomi Haberleri

Türkiye'nin en önemli pastırma ve sucuk üretim merkezlerinden Kayseri'de 2015 yılı satışlarında yüzde 25 düşüş yaşandığı belirtildi.

Kayseri Ticaret Borsası (KTB) Başkanı Şaban Ünlü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Dünya sağlık Örgütü'nün işlenmiş etleri kanserojen olarak tanımlamasının pastırma ve sucuk esnafını zor durumda bıraktığını, satışlarda ciddi anlamda düşüş yaşandığını söyledi.

Türkiye genelinde pastırma ve sucuk satışlarının genel itibarıyla hediyelik şeklinde olduğunu, insanların evlerinde yemek için ancak tadımlık alım yaptığını ifade eden Ünlü, şunları kaydetti:

"2015 yılında özellikle arka arkaya yapılan seçimler nedeniyle insanlar çok fazla gezip dolaşma imkanı bulamadı. Şehre gelen giden insan sayısında ister istemez azalma oldu. Bu da bizim satışlarımızı doğrudan etkiledi. 2014 yılında 2 bin ton pastırma, 12 bin ton civarında da sucuk satmıştık. 2015 yılında bin 500 ton pastırma, 9 bin ton da sucuk satışı yapabildik. Satışların azalmasında Dünya Sağlık Örgütü'nün işlenmiş etlere yönelik yaptığı açıklamalar da etkili oldu. Bu konudaki haberler insanlar üzerinde psikolojik baskı oluşturdu. Kararsız olan insanlar, tamamen almama yönünde eğilim gösterdi ya da insanların daha az miktarlarda almasına neden oldu."

Gıda maddelerine yönelik yapılan herhangi bir olumsuz açıklamanın insanlar tarafından çok dikkatle takip edildiğini ve alım eğilimlerini anında değiştirebildiğine dikkati çeken Ünlü, üretimlerin tamamının bakanlık onayı ve izni dahilinde gerçekleştirilmesine rağmen yine de satışların düşmesinin önüne geçilemediğini vurguladı.

Ünlü, gurbetçilerin eskisi kadar alışveriş yapmamasının da satışların düşmesinde etkili olduğunu, birçok Avrupa ülkesinde ekonomik sıkıntılar yaşandığını, bunun gurbetçileri dolayısıyla da Türkiye'deki esnafı etkilediğini dile getirdi.

Geçmiş yıllarda gurbetçilerin ülkelerine dönerken kilolarca pastırma, sucuk götürdüğünü ancak son yıllarda gram gram alım yapıldığını anlatan Ünlü, esnafın eski satışları özler hale geldiğini söyledi.

2016 yılında pastırma ve sucuğa zam yok

Pastırma ve sucuk satışlarında 2016 yılında mecbur kalmamaları durumunda zam yapmayı düşünmediklerini kaydeden Ünlü, şöyle devam etti:

"Uzun zamandır sucuk ve pastırmaya zam yapmadık. Şu anda sucuğun toptan kilogramı 30-34, perakende fiyatı ise 40-45 lira arasında. Normal pastırmanın ise toptan fiyatı 55 perakende fiyatı 70 liradan, sırt pastırmanın toptanı 65 perakendesini 85 liradan satıyoruz. Satışlarımız zaten düşük. Fiyatın artması halinde satışların tamamen durması gibi bir tehlikeyle karşı karşıya kalmak istemiyoruz. Onun için de fiyatlarda değişiklik yapmayı düşünmüyoruz. Düşük fiyatla sürümden kazanmak istiyoruz."

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...