`380 milyar dolarlık petrol projesi ertelendi`

Düzenleyen:
`380 milyar dolarlık petrol projesi ertelendi`

Ekonomi Haberleri

Uluslararası enerji şirketleri,petrol fiyatlarındaki düşüş nedeniyle toplam 380 milyar dolar değerindeki projelerini erteleme kararı aldı.

Düşük petrol fiyatları nedeniyle geleceğe dair yatırımları olumsuz etkilenen uluslararası enerji şirketleri, bugüne kadar toplam 380 milyar dolar değerindeki projelerini erteleme kararı aldı.  Merkezi İskoçya'da bulunan enerji araştırma ve danışmanlık kurumu Wood Mackenzie'den yapılan açıklamaya göre, 2015'in ikinci yarısında, toplam 7 milyar varile eş değer 22 ham petrol projesi ertelendi.

 
Toplam 20 milyar varile eş değer 46 ham petrol projesi de düşük petrol fiyatları nedeniyle daha önce askıya alınmıştı. Böylece sayısı 68'e ulaşan ve 27 milyar varil ham petrole eş değer bu projelerin toplam yatırım tutarı 380 milyar doları buldu. Bu miktarın 170 milyar dolarlık kısmının 2016-2020 döneminde harcanması bekleniyordu.
 
Açıklamada görüşlerine yer verilen Wood Mackenzie Başanalisti Angus Rodger, enerji şirketlerinin düşük petrol fiyatları nedeniyle bütçelerinde kesinti yapmasının, nihai yatırım kararlarını erteleyerek planlanmış projelerinin askıya alınmasına neden olduğunu belirtti.  Rodger, son altı ayda ertelenen projelerin sayısının üçte bir oranında arttığının altını çizerek, "Düşük petrol fiyatlarının şirketlerin üretim planlarına etkisi acımasız oldu" görüşünü paylaştı.  Ertelenen projelerin birçoğunun 2017 yılı ve sonrasında tekrar ele alınacağını ifade eden Rodger, bu projelerden elde edilecek ilk petrol üretiminin ancak 2020-2023 yıllarında gerçekleşeceğini vurguladı.
 
Wood Mackenzie Kurumsal Analiz Başkan Yardımcısı Tom Ellacott da enerji şirketlerinin yatırım stratejilerinin, petrol fiyatlarının gelecek yıllarda düşük kalma riski göz önüne alınarak planlanması gerektiğini dile getirdi. Ellacott, birçok enerji şirketinin, ertelenen projelerini tekrar başlatmak için petrol fiyatlarının varil başına 60 doların üzerine çıkmasını beklediğine de dikkati çekti. 

Ertelenen petrol projeleri daha çok Kanada, Angola, Kazakistan, Nijerya, Norveç ve ABD'de bulunuyor.  Uzmanlar, projelerdeki ertelemelerin, küresel piyasadaki arz fazlasının zamanla azalmasına yol açacağını, bunun da fiyatları tekrar yükselteceğini öngörüyor.

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...