Mahir Ünal kirli oyunu anlattı: Türkiye’yi karalıyorlar

Düzenleyen:
Mahir Ünal kirli oyunu anlattı: Türkiye’yi karalıyorlar

Ekonomi Haberleri

24 Kasım'da yaşanan uçak düşürme olayının ardından bazı ülkelerin katıldıkları fuarlarda Türkiye'yi karaladığını belirten Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, "Karalamalara karşı yoğun bir çalışma yapıyoruz" dedi.

Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, bazı ülkelerin uçak düşürme olayının yaşandığı 24 Kasım'dan sonra Türkiye’nin güvenliksiz ülke olduğu imajı oluşması için kara propaganda yaptığını söyledi. Rusya'nın turizme etkilerini değerlendiren Bakan Ünal, “Fuarlara giderek görüşmeler yapıp Türkiye’nin önümüzdeki sezon 24 Kasım’dan itibaren güvenliksiz ülke olmasına ilişkin bir kara propaganda yürütülüyor. Bazı ülkelerde doğrudan bazı ülkelerde ise alttan alta. Onu telafi etmek için yoğun bir çalışma yapıyoruz. Expo 2016 açılıyor ve biz 3 milyon yerli 5 milyon yabancı turist bekliyoruz Antalya’ya. En azından bu süreçte Rusya’dan gelecek olan yaklaşık 3 milyon turistin gelmeme ihtimaline karşın Expo üzerinden bunu önümüzdeki 1 yıl telafi edeceğiz" dedi. Sektör temsilcilerine de rahat olmaları yönünde tavsiyede bulunan Ünal, "Bu süreç bize bir şey daha gösterdi ki özellikle turizm sektörünün ciddi anlamda yapısal tedbirlere ihtiyaç var. O konuda da hızlı bir şekilde çalışma yapıyoruz. Sektör temsilcilerine her zaman söylediğim gibi yine söylüyorum rahat olun. Sektörün zarar görmesi için gereken bütün tedbirleri almaya devam edeceğiz. 100 milyar dolarlık bir sektörün üretim yeteneğine dönük bir riski göz ardı edemeyiz” diye konuştu.

TURİZMDE RUSYA PAZARINDA 4 SENARYO
Turizm  Veri Bankası (Turizmdatabank), uçak krizi ardından bu yıl Rus turist sayısında 4 milyona yakın kayıp bekleyen sektör için 4 senaryo üretti. İşte o senaryolar:

1- RUSLAR ALTERNATİF 
ÜLKELERE YÖNELEBİLİR

Bu senaryoya göre Rusya'nın iç pazara yönelik teşvik ve destekleri hızlandırabileceği, son 5 yıldır bu yönde adımlar atıldığı belirtiliyor. Ancak, oluşan seyahat ve tatil kültürünün, yurt dışından vazgeçerek içeride aynı nitelikte bir tatmine ulaşmasının olası görülmediği yönünde. Rusların talebinin Mayıs 2016'ya kadar Birleşik Arap Emirlikleri, Tayland ve bazı Avrupa ülkelerine yönelebileceği ifade ediliyor.
2- MAYISA KADAR 
KAYBEDEN TÜRKİYE  

Mayıs ayına kadar işlerin normale dönmesi kuvvetli ihtimal olarak görülüyor. Bu durumda başta Türkiye ve Mısır'ın mayısa kadar kaybeden ülkeler olacağı belirtildi. Türkiye'nin Mısır'a göre daha az kayıpta olacağı, her iki ülkenin Avrupa pazarından sağlayacağı artışlarla açığını kapatabileceği öngörülüyor. 
3- "MISIR'LA ANLAŞABİLİR"
Rus yolcuları taşıyan uçağın IŞİD tarafından düşürülmesi sonrasında Rus turisti kaybeden Mısır ile Rusya'nın güvenlik şartlarının sağlanması konusunda yol alabileceği, bu uzlaşmanın da Türkiye için ciddi kayıp olabileceği tahmin ediliyor.
4- YAPTIRIMLAR GEVŞETİLEBİLİR
Batı ile Rusya'nın başta bölgesel sorunlar, ekonomik yaptırımlar, Suriye ve Orta Doğu konularında uzlaşıya varmalarına paralel, Türkiye ve Mısır'a yönelik yaptırım planlarının gevşetilebileceği üzerinde duruluyor. Bu senaryo da Rusya'nın yakın bölgemizdeki rol ve işlevinin ne gibi sonuçlara yol açacağı önemli. 

 

 

 

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...