Yasal komisyonun bile iadesi isteniyor

Düzenleyen:
Yasal komisyonun bile iadesi isteniyor

Ekonomi Haberleri

Garanti Bankası Genel Müdürü, "2014'te yapılan düzenlemeye göre komisyon alıyoruz. Hakem Heyetleri buna da karşı çıkıyor. Amaçlarından uzaklaşıyorlar" dedi

Ömer Faruk Bingöl İSTANBUL
Garanti Bankası Genel Müdürü Ali Fuat Erbil, Tüketici Hakem Heyetlerinin kurallara aykırı davrandığını söyledi. Bankacılık sektörü ve Garanti Bankası ile ilgili genel değerlendirme toplantısı düzenleyen Erbil, "Geçen yıl 300 milyon lira tutarında Tüketici Hakem Heyeti kararlarından kaynaklanan komisyon ve masraf iadesi yaptık. Geri ödemelerin devam edeceğini maalesef bekliyoruz. Bu yıl da, geçen sene toplamının yüzde 80-90'ı kadar ödeyebiliriz. Bankaların alacağı komisyonlar 2014'te net bir şekilde belirlendi. Alınacak kararlar, 920 tane olan Hakem Heyetlerine teslim edildi. Dolayısıyla müşterilerimiz gidip oradan talepte bulunuyor. Ancak düzen, mevcut mevzuata, yönetmeliklere uygun olmadan yürütülüyor. Örnek vereyim; 2015 yılında bir müşteri tüketici kredisi kullandı ve ondan, 2014'teki düzenlemeye göre komisyon almışız. Müşteri, Hakem Heyetine gidiyor ve komisyon ücretinin geri ödenmesi için talepte bulunuyor. Hakem Heyeti de 'banka bu ücreti alamaz' diyor. Yani 2014 düzenlemesi sonrası yapılan kredi sözleşmelerine ilişkin başvurular da olumlu karşılanıyor. Bize göre bu, kanuna aykırı. Biz de buna dava açıyoruz. Sonuçlanan davalar da genelde bizim lehimize. Ciddi israf var. Burada çıkar kademeleri oluştu. Hakem Heyetleri kuruluş amacından uzaklaşıyor. Gerek bakanlığımızın gerekse hükümetimizin bu konu hakkında tedbir alacağını düşünüyoruz" diye konuştu.
Takipteki kredilerin oranının yüzde 3 civarında bulunduğuna dikkati çeken Erbil, diğer ülkelerle karşılaştırıldığında bu oranın çok düşük kaldığını vurguladı. Türk bankacılık sektörünün "dünyanın en sağlamlarından" olduğunu belirten Erbil, şöyle devam etti: "Çok ufak da olsa bir buçuk senedir takipteki krediler artıyor. Ancak asgari ücretin artması, o gelir grubundaki kişilerin daha rahat ödemesini sağlayacaktır. Bu, olumlu olabilir. Beklentimizden daha iyi bir tabloyla karşılaşabiliriz. Ayrıca, Türkiye açıklanan tedbirler ve planlamalarla bu yıl daha da büyüyecektir. Bu durum, problemli kredilere olumlu yansır. Asgari ücret artışı, krediye dönüşüm anlamında da özellikle TL tüketici kredileri tarafında hızlı bir büyümeyi beraberinde getirebilir. Geçen yıl TL tüketici kredileri yüzde 9 civarında büyümüştü. Bu yılki büyüme yüzde 15, hatta yüzde 20 bandını zorlayabilir."
Erbil, BDDK'nın "sermaye yeterliliğini artıran" son düzenlemesiyle ilgili olarak da, "Kredi verme potansiyelimizi, kabiliyetimizi artıracaktır. Bankaların büyüme adına önünü açacak. Dolaylı olarak kârlılığa da etkisi olacaktır. Olumlu bir adım olarak görüyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...