Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Eski model araç sahibi 'gençlere' sigorta şoku

Düzenleyen: / Kaynak: AA
Eski model araç sahibi 'gençlere' sigorta şoku

Ekonomi Haberleri  / AA

Sigorta şirketlerince hasar prim dengesi istatistiğine göre belirlenen zorunlu trafik sigortası primini, 30 yaşın altındakilerin ve eski model araç sahiplerinin daha yüksek oranda ödeyeceği bildirildi.

Kamuoyunda yoğun şikayete konu olan ve geçen yıla göre 4 kat daha zamlanan zorunlu trafik sigortası priminin, 30 yaşın altındakiler ve eski model araç sahiplerine daha yüksek oranda çıktığı belirtildi. Konya Ticaret Odası (KTO) Sigortacılık Meslek Komitesi Başkanı Rafet Bircan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, araç sigortalarının geçen yıla göre 3-4 kat zamlanmasının vatandaşlar arasında hoşnutsuzluğa neden olduğunu söyledi. Sigorta şirketlerinin 2007'de serbest tarifeye geçtiğini anımsatan Bircan, buna bağlı olarak rekabetin doğduğunu ve fiyatların bir süre düşük seviyede kaldığını ifade etti.

Bircan, firmaların bu yıla kadar fiyat artışı yapmadığını vurgulayarak, "Firmalar, bu 7 yıl içinde aynı primlerle poliçe kesti. Sonra bedeni hasarlardan çıkan zararlar ve değer kaybının eklenmesi fiyatların birden bire artmasına neden oldu. Maalesef art niyetli insanlardan dolayı da sigorta fiyatları arttı. Ödenmemesi gereken ve tutanak tutulmasına gerek olmayan kazalara bile tutanak tutarak, oluşan hasarları sigorta şirketlerine ödetmeye kalktıkları için kurunun yanında yaş da yanıyor. Öte yandan değer kaybını artık sigorta şirketleri ödemeye başladı. Önceden değer kaybını vatandaş kendi cebinden ödüyordu. Trafik sigorta bedellerinin bu kadar artmasının nedenleri bunlardır" diye konuştu.

Vatandaş şok oluyor

Geçen yıl 150 liraya zorunlu trafik sigortası yapıldığını anımsatan Bircan, "En son indirimli basamaktaki araçlar için bu rakamlar ödeniyordu. Bu yıl 400 liraya çıktı. Vatandaş bu rakamları duyduğunda şok oluyor. Biz de elimizden geldiği kadar fiyat artışlarını anlatmaya çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.

30 yaş altı gençlerin kullandığı araçlarda yüksek prim

Bircan, zorunlu trafik sigortasının eski model araçlara daha yüksek oranda çıktığını belirterek, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Özellikle 30 yaşın altındaki gençlerin kullandığı eski model araçlarda hasar pirim dengesi yüksek olduğu için o marka araçlara daha yüksek primler çıkıyor. Aracın sahibi 30 yaşın altındaysa ve eski model araç kullanıyorsa 1000 ila 1200 lirayı gözden çıkarması gerekiyor. Gençlerin o araçları nasıl kullandıklarını biliyorsunuz. Bunların açtıkları zararlar ve eldeki veriler fiyatların yüksek çıkmasına neden oluyor. O marka araçlarda hasar prim dengesi devam ettiği sürece primler de ona paralel mutlaka artacaktır."

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...