Parite zararına karşı takas ve yerel para

Düzenleyen:
Parite zararına karşı takas ve yerel para

Ekonomi Haberleri

Daralan dış ticareti yeni pazarlarla aşmaya çalışan Hububat İhracatçıları Birliği, parite sıkıntısının da "yerel para" ve "mal takası" şeklinde alışverişle aşılabileceğini belirtiyor

Ekonomi Servisi
Küresel ekonomideki dalgalanmalar ve jeopolitik risklerin etkisiyle ihracatta 2016 yılına zayıf başlangıç yapılması, hububatçıları da harekete geçirdi. İstanbul Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, Almanya'nın Köln şehrinde düzenlenen ve dünyanın en büyük gıda fuarı olan "ISM 2016 Uluslararası Bisküvi ve Şekerleme Fuarı"na katıldı. İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Zekeriya Mete, "Küresel çalkantılar hem bizi hem de mal sattığımız ülkeleri etkiliyor. Pazar payımız aşağı düşüyor. Bazı yerlerde Türk mallarına karşı tavır da olunca, yansıması olumsuz oluyor. Geçtiğimiz yıl sektörümüzde yüzde 8.7 oranında ihracat kaybı yaşadık. Bunun en büyük sebebi, özellikle C şekeri ve Dahilde İşleme Rejimi ile ilgili problemlerden kaynaklanıyor. Yine de yapılan ihracatı günümüz şartlarında başarılı buluyoruz" dedi.
HEDEFTEKİ ÜLKELER
Rusya ve Orta Doğu'daki sıkıntılara dikkat çeken Mete, şöyle devam etti: "Yeni pazar arayışlarımız devam ediyor. Dünyayı karış karış araştırmaya ve en çok verim alabileceğimiz ülkelere doğru ihracatımızı yönlendirmeye çalışıyoruz. Firmalarımızın ihtiyaçları doğrultusunda kurmayı planladığımız gıda analiz laboratuvarı ve yurt dışında ticaret merkezi açma projelerimiz sürüyor. Hedef ülkelerimiz; Güney Afrika, Uzak Doğu (Japonya, Çin, Tayland, Güney Kore, Hong Kong), Asya-Pasifik (Endonezya, Malezya, Singapur), İran, Güney Amerika (Peru, Brezilya, Şili, Dominik Cumhuriyeti, Kolombiya, Bolivya), Fas, Tunus, Cezayir, İsrail, Nijerya, Gana ve Angola... Parite sıkıntısını da, yerel para ile ticaret yaparak aşabiliriz. Doğalgazın karşılığında, o ülkenin para birimiyle ticaretimizi geliştirebiliriz. Sınır kapılarındaki sıkıntılar da ihracata darbe vuruyor. Hükümet haklı olarak güvenliği gözetiyor. Ama başka kanallardan mallar gönderilebilir. İran daha aktif hale gelebilir."
İŞTEN ÇIKARMALAR ARTTI
Sanayicinin çeşitli problemlerle baş etmek zorunda kaldığını anlatan Mete, ihracattaki kayıp ve asgari ücret artışı sebebiyle işçi çıkarmaların başladığını söyledi. Mete, "İhracat azalırsa, işçi saklayayım deme lüksü yok. 6 ay önce işçi bulma sıkıntısı yaşanırken, geldiğimiz nokta bu" şeklinde konuştu.

70 TÜRK FİRMASI KÖLN’DE 

İstanbul Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği öncülüğünde Türk firmaları, Almanya’nın Köln şehrinde düzenlenen "ISM 2016 Uluslararası Bisküvi ve Şekerleme Fuarı"na katıldı. Türkiye’nin 17'nci defa millî katılım gerçekleştirdiği fuarda; 70 Türk firması bisküvi, dondurma, sakız, kakao, çikolata ve çikolata mamulleri, şekerli mamuller, kuruyemişler, helva ve lokum gibi ürünlerini sergiledi.

Potansiyel alıcılar hedefte

∂ Şekerli Mamuller Tanıtım Grubu (ŞTG) Başkanı Hidayet Kadiroğlu, potansiyel alıcı ülkelere ağırlık vermeye başladıklarını söyledi. Kadiroğlu, "Potansiyel alıcıları ve yabancı medya mensuplarını ülkemize getirerek, şekerleme konusundaki kalitemizi örnek işletme ziyaretleriyle anlattık. İlk etapta Endonezya ve Fas’tan medya mensuplarını ağırladık. Türk-Japon yapımı Ertuğrul 1890 filmine, ürün ikramı desteği verdik. Cannes Festivalinde artistlere lokum yedirdik. Bu faaliyetlerimiz artarak devam edecek" dedi. Bu yıl yurt dışında 20 tanıtım faaliyeti yapacaklarını belirten Kadiroğlu, "Sektör olarak krizlerden en son etkilenen ve ilk çıkanlardanız. 2015’te şekerleme sektörü de daralan genel ihracattan etkilendi. Ancak gerek sektörümüzün kendi iç dinamikleri, gerekse İran anlaşması ile bölgemizde başlayan olumlu sürecin etkisiyle bu yılı çok daha iyi geçirecektir" diye konuştu.

 

 

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...