Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Kanal İstanbul’un güzergâhı değişiyor

Düzenleyen:
Kanal İstanbul’un güzergâhı değişiyor

Ekonomi Haberleri

‘Çılgın proje’ olarak lanse edilen ‘Kanal İstanbul’ için düşünülen güzergâh, su kaynakları ve sit alanlarına göre belirlenecek

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Kanal İstanbul projesinin güzergâhını yeniden ele alacaklarını söyledi. TGRT Haber Ankara Temsilcisi Batuhan Yaşar'ın sorularını cevaplayan Yıldırım, "Kanal İstanbul, bizim çılgın projemiz, büyük bir proje. Dolayısıyla bu projeye hız vermemiz gerekiyor. Projede hiçbir aksaklık olmaması için hazırlıklarımızı titiz yürütüyoruz. Bir kere kanal güzergâhındaki jeolojik yapılar var. Doğal sitler, tarihî sit alanları, yer altı su kaynakları, meraları dikkate aldığımızda, uzmanların yaptığı çalışmalarda sit bölgeleri için bazı tereddütler oluştu. Bu yüzden de güzergâh konusunu yeni baştan ele almak ihtiyacı doğdu. Ben vatandaşlarımızın bu konuda çok aceleci davranmasını istemiyorum, bir hayal kırıklığı yaşamasınlar. ‘Şuraya kanal yapılacak, buraya hücum edelim’ falan diye düşünmesinler. Sonra bizi suçlamasınlar, bizim henüz ilan ettiğimiz bir güzergâh yok. Birtakım güzergâhlar havada uçuşuyor. Ne zaman ki ben çıkar derim, ‘güzergâhımız budur’, bağlayıcı olan bizim için o güzergâhtır" ifadelerini kullandı.
ONLARA ÇUKUR VERDİK DÜNYA BİRİNCİSİ ÇIKACAK
Projelerin geldiği seviye hakkında soruları cevaplayan Yıldırım, İstanbul'da yapılacak yeni havalimanının dünyanın en büyüğü olacağını tekrarladı. Türkiye'nin, dünya havacılığından aldığı payın, 2003'te yüzde 0.45 olduğunu söylediği konuşmasında, "Yüzde yarım bile değil. Şimdi ise yüzde 2'ye ulaştık. Tam 4 kat. 2003'te THY dünyanın 60 noktasına uçuyordu, şimdi 261 noktaya ulaştı. O zaman çalışan sayısı 65 bindi, şimdi 200 bin. Göreve başladığımda 2 bin pilot vardı, şu anda 8 bin 500-9 bine ulaştı. Yeni İstanbul Havaalanı dünyanın en büyüğü olacak. 150 milyon yolcu. Biz bu vatandaşlara bir çukur verdik. Zor tutuşan, kokusundan durulmayan bir kömür çıkarılan alanı verdik, örselenmiş çukuru verdik ve dedik ki, 'siz buraya bir havaalanı yapacaksınız, 30 milyardan fazla yatırım yapacaksınız, 25 yıl işleteceksiniz, 25 yıl boyunca da bize 80 milyar lira para vereceksiniz. Sonra da havaalanını bize vereceksiniz.' Onlar da yatırıma başladı" dedi.

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...