Zehirli ayakkabı bile ithalden vazgeçirmedi

Düzenleyen:
Zehirli ayakkabı bile ithalden vazgeçirmedi

Ekonomi Haberleri

Türkiye geçen yıl 794 milyon dolarlık ayakkabı ithal etti. İhracat ise 672 milyon dolarda kaldı. Sektör temsilcileri bu yıl 1 milyar doları aşmak istiyor...

Zehirli ithal ayakkabılar geçtiğimiz yıllarda ithalatı yavaşlatsa da durdurmadı. Başta uzak doğu ülkelerinden gelenler olmak üzere, 2013’te 992 milyon dolar, 2014’te 954 ve 2015’te 794 milyon dolarlık ayakkabı ithalatı yapıldı. İhracat ise geçen yıl 672 milyon dolarda kaldı. 
Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği (TASD) Başkanı Hüseyin Çetin, sektör olarak dengeleri tersine çevirip ayakkabı ihracatını ithalatın üzerine çıkaracaklarını söyledi. Türkiye’nin Avrupa’nın en büyük ayakkabı üretim üssü olmasına rağmen ithalatın ihracattan daha yüksek olduğunu ifade etti.
NEYSE Kİ EK VERGİ GELDİ
Ağustos 2014’te ayakkabıya yüzde 30 ek vergi geldiğini hatırlatan Çetin, “Bu sayede ithal ayakkabının tahtı sallanmaya başladı. Geçen yıl yüzde 17’ye yakın bir gerileme var. Çin ve Endonezya gibi Türkiye pazarına hâkim iki ülkeden yapılan ithalatta düşüş yüzde 25’i buldu. İthalattaki gerilemenin bu yıl da devam edeceğini, ihracatta ise yüzde 20’lik bir artışla 800 milyon dolar çıtasını geçeceğimizi tahmin ediyorum. Böylece yıllar sonra ayakkabı dış ticaretini ihracat lehine çevirip ülkemize net döviz girdisi kazandırmaya başlayacağız” diye konuştu.

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...