Yeşil binalar için yerli kriter: ÇEDBİK-Konut

Düzenleyen:
Yeşil binalar için yerli  kriter: ÇEDBİK-Konut

Ekonomi Haberleri

Amerika'nın Leed, Almanya'nın Breeam'ından sonra Türkiye de yerli yeşil bina sertifikasını vermeye başladı. ÇEDBİK-Konut Sertifikası 44 konunun değerlendirilmesi sonucu veriliyor

Önder ÇELİK İSTANBUL

Enerji, çevreye duyarlılık ve atıklar konusunda daha iyi bir dünya vadeden yeşil binalar konusunda geçtiğimiz hafta içinde önemli bir adım atıldı. Dünya Yeşil Binalar Konseyi'nin Türkiye'deki tek üyesi Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği (ÇEDBİK); Amerika'nın Leed, Almanya'nın Breeam sertifikasından sonra Türkiye'nin ilk yerli yeşil bina sertifikası ÇEDBİK-Konut’u vermeye başladı. Sertifikayı ilk alan Ant Yapı'nın Antteras Projesi olurken, sertifikaya ilişkin değerlendirmede bulunan ÇEDBİK Genel Sekreteri Engin Işıltan, Türkiye'nin yeşil bina proje başvurusunda ve sertifika almış projelerin metrekare bazlı sıralamasında dünyada ilk 10 ülke arasında yer aldığını söyledi. 9 ana başlık, 4 ön koşul ve 44 konu değerlendirmesi sonucu oluşturulan ÇEDBİK-Konut’ta, yeşil proje yönetimi, arazi kullanımı, su kullanımı, konutta yaşam, işletme ve bakım gibi kriterleri ön planda tuttuklarını ifade eden Işıltan, “Hedefimiz yıl içerisinde 30 projeye daha ÇEDBİK-Konut sertifikasını verebilmek. ÇEDBİK olarak, önümüzdeki 5 yıl içerisinde 15 milyon metrekare yeşil binanın sertifikalandırılacağını taahhüt ediyoruz” dedi. Türkiye’de yeşil bina kavramını yaygınlaştırmak istediklerini kaydeden Işıltan, “Şu an çocuklarımızın değil, torunlarımızın suyunu kullanıyoruz. Doğal kaynaklarımız tükenmeye başladı. Müteahhitlerden mimarlara, akademisyenlerden ev alıcılarına kadar herkes yeşil bina konusunu önemsemeli” diye konuştu.
Standart binalarda yüzde 70 elektrik tüketimi, yüzde 60 katı atık, yüzde 33-39 sera gazı emisyonları, yüzde 13.6 su kullanımı olduğunu belirten Işıltan, şöyle konuştu: “Konutlar yüzde 60’lık bir oranla çevreyi atıklarla kirletmektedir. Bu noktada yeşil bina sistemine sahip yapılarda atık sistemleriyle bunun yüzde 40 düşürülmesi mümkün. Atık kısmının enerji olarak tekrar kullanılması da ayrı bir artıdır. Maliyetler açısından baktığınız zaman yeşil binalar, normal binalara göre yüzde 15-25 daha pahalıya yapılmaktadır. Ancak satışlara baktığımızda ise yeşil binalar, normal binalara göre yüzde 8-12 daha pahalıya satılabilmektedir ve son kullanıcı, tercihini yeşil binadan yana kullanmaktadır.”

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...