Dünya FED’e karşı

Düzenleyen:
Dünya FED’e karşı

Ekonomi Haberleri

Düşük emtia, pahalı dolar, jeopolitik riskler ve zayıflayan küresel ticarete, banka ve şirketlerin "temerrüde düşme" korkusu da eklendi

Küresel ekonomide aylardır devam eden endişeler, yeni sıkıntıları beraberinde getiriyor. Dünya piyasalarında tavan yapan "resesyon" korkusu ve zayıf kârlar sebebiyle, "faiz ödemesi gerçekleştirecek bankaların zor durumda kalabileceği" ileri sürüldü. Bağımsız araştırma şirketi Credit Sights'in, Alman devi Deutsche Bank'ın bile gelecek yıl tahvil faizlerini ödemekte zorlanabileceğini açıklaması piyasaları karıştırdı. Brandywine Global'in fon yöneticisi Gary Herbert ise, “Bu tahvillere ilişkin endişeler; Avrupa bankacılık sisteminin zayıf olabileceği ve yavaşlayan büyümeye 'düşünülenden daha dayanıksız' olabileceğine ilişkin korkuları temsil ediyor" diye konuştu. Deutsche Bank ise yaptığı açıklamayla, "borçlarını ödemeye yetecek kadar parası olduğunu" bildirdi. Bütün dünyada özellikle şirket tahvillerinin de temerrüde karşı sigorta maliyetleri tırmanışa geçti.
BORSA DÜŞTÜ, DOLAR SAKİN
Yaşanan gelişmeler üzerine hafta başından beri borsaları saran satış dalgası devam etti. Japonya borsası sadece dün yüzde 5'in üzerinde geriledi. Yatırımcıların "güvenli varlık" talebinin artmasıyla birlikte Japonya 10 yıllık gösterge tahvil faizi ilk defa "sıfır" seviyesinin altına geldi. Avrupa borsalarında da 2 günlük kayıplar, yüzde 3 ile yüzde 5 arasında değişti. Borsa İstanbul ise gün içinde 70 bin sınırına kadar geri çekildi. Pictet Asset Management Baş Stratejisti Luca Paolini, "Gerçek ve algı arasında uçurum var. Parasal genişleme, ucuz değerlemeler, toparlanan ekonomiye rağmen Avrupa ayı piyasasında bulunuyor" dedi. Analistler, küresel piyasalara dair endişelerin artması sebebiyle, "ABD Merkez Bankası'nın faiz artırımlarını öteleyeceğini" savunuyor. Bu beklentiyle iç piyasada da dolar, 2.95’in altında sakin seyretti.

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...