Ruslar tükeniyor!

Düzenleyen:
Ruslar tükeniyor!

Ekonomi Haberleri

Ekonomik krizle boğuşan Rusya'da yoksulluk yaşayanların oranı tırmanıyor, halkın nakit miktarı azalıyor. Ücretlerin 1 yılda yüzde 10 eridiği ülkede perakende sektörü 45 yılın dibine geriledi

Ukrayna krizi, batının uyguladığı yaptırımlar, ihracatında büyük rol oynayan emtia fiyatlarının düşmesi ve Türkiye ile yaşadığı gerilim; Rusya ekonomisini her geçen gün daha kötü duruma sürüklüyor. Rusya Ekonomik Kalkınma Bakanlığı ve resmi istatistik kurumu Rosstat verilerine göre; geçtiğimiz yıl ülkenin perakende sektör hacminde, önceki yıla kıyasla yüzde 10 küçülme yaşandı. Bu durum, 1970’ten bu yana en kötü performansa işaret ediyor. Rusya’da 1998'deki krizde dahi böyle bir düşüş görülmedi. Özellikle gıda ürünlerinin satışındaki düşüş dikkat çekti. Ana harcama kalemi gıda olan yoksul kesim, Rusya'nın birçok ülkeye uyguladığı yaptırımlardan olumsuz etkileniyor. Ukrayna'daki faaliyetleri yüzünden uygulanan yaptırımlara karşılık olarak Rusya; ABD ve birçok Avrupa ülkesine ambargo kararı almış, Türkiye’den de bazı gıda ürünlerinin ithalatını durdurmuştu. Enflasyonun geçen yıl yüzde 15.5 seviyesine çıktığı Rusya’da, yoksulluk oranındaki artış da göze çarpıyor. Ülkede yoksulluk seviyesinin 120 dolar kabul edildiği 2015’te, bu sınırın altında yaşayan nüfus yüzde 13 arttı. Rus halkının elindeki toplam nakit miktarı, 1998 krizinden bu yana ilk defa azaldı. Uzmanlar; Rusların ekonomideki gidişattan tedirgin olduğunu, tasarruflarını artırdığını, bu davranışın da tüketimde düşüşü hızlandırdığını belirtiyor.

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...