Önder ÇELİK İSTANBUL

Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu (TGDF) Başkanı Şemsi Kopuz, etteki vergi oranının indirilmesi gerektiğini söyledi. Sektöre ilişkin değerlendirmelerde bulunan Kopuz, Türkiye’nin geçen yılki ihracatının yüzde 7’sini gerçekleştiren gıda ve içecek sektörünün 1 milyar dolar azalmayla 10.2 milyar dolar ihracat gerçekleştirdiğini söyledi. Sektörün 5.1 milyar dolar da ithalat yaptığını kaydeden Kopuz, “Sektörün GSYİH içindeki payı 2014 yılında 330 milyar TL iken, 2015 yılı için yaklaşık 360 milyar TL’ye ulaşmasını bekliyoruz” dedi.
Gıda ve tarım ürünü fiyatlarındaki artışa da değinen Kopuz, üretim maliyetlerinin gözden uzak tutulmaması gerektiğini vurguladı. Enerji, mazot, yem, gübre gibi girdi maliyetlerinin yüksekliğine yönelik çalışmalar yapılması gerektiğini ifade eden Şemsi Kopuz, et ve süt sektörleri için envanter çıkarılması gerektiğini söyledi. “Envanterimizi bilirsek kırmızı et arzı ile ilgili projeksiyon yapabilir ve aynı şekilde talep projeksiyonu ile çakıştırarak arz açığı olan aylar için proaktif olarak besi danası ithalatı yoluna gidebiliriz” diyen Kopuz, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in ette tavan fiyat uygulamasını bu anlamda doğru bulduklarını belirtti. Kopuz, “Tavan fiyatın, fiyatları aşağıya çekeceğine inanmıyoruz ama enflasyonu düşürmek için pozitif iradedir. Kamuya bu konuda çağrıda bulunursak, ette KDV oranının ve besilik canlı hayvan ithalatında alınan yüzde 15 verginin yüzde 1’e düşürülmesinin, başta tüketici ihtiyacını karşılayabilmek adına elzem olduğunu vurgulayabiliriz. Temel beslenme ihtiyacımız olan etin fiyatını böylelikle 6 lira aşağı çekebiliriz. Piyasa böylece regüle olmuş olur. KDV düşerse et fiyatları 32 TL bandına inecektir” ifadelerini kullandı.