Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

ECB'nin 'inatçı enflasyon' ile mücadelesi sürüyor

Düzenleyen: / Kaynak: AA
ECB'nin 'inatçı enflasyon' ile mücadelesi sürüyor

Ekonomi Haberleri  / AA

Avrupa Merkez Bankasının aldığı radikal tedbirlere karşın Avro Bölgesi’nde bir türlü toparlanamayan "inatçı enflasyon" sorun olmaya devam ediyor.

Uzun süreli çok düşük enflasyonla mücadele eden ECB, Avro Bölgesi'nde fiyat istikrarını sağlamak için yüzde 2'ye yakın seviyede enflasyon hedefliyor. Ancak enflasyon oranı, bankanın aldığı cesur tedbirlere karşın hala hedeflenen seviyenin oldukça altında seyrediyor.

Banka, 2014 yılının Eylül ayındaki toplantısında, ekonomiyi canlandırmak için radikal kararlar almış ve bu kapsamda yüzde 0,15 olan politika faizini yüzde 0,05'e, yüzde 0,40 olan marjinal borç verme faizini yüzde 0,30'a ve mevduat faizini yüzde eksi 0,10'dan yüzde eksi 0,20'ye çekmişti.

Daha sonra tekrar faiz indirimine giden ECB, 2015 yılı Aralık ayındaki toplantısında ise mevduat faizini 10 baz puan düşürerek yüzde eksi 0,20'den yüzde eksi 0,30'a getirdi.

Banka, faiz hamlesinin yanı sıra 9 Mart 2015’te başladığı aylık 60 milyar avroluk tahvil alım programına (parasal genişleme) da devam ediyor. Söz konusu program ve alınan diğer tedbirler kapsamında, Avro Bölgesi'nde fiyat istikrarının sağlanması ve talebin canlandırılması hedefleniyor.

Ancak şu ana kadar alınan tedbirlerin, enflasyonun yukarı yönlü hareketinde beklenen katkıyı yapmaması nedeniyle tek para birliğinde enflasyon baskı altında kalmaya devam ediyor. Ayrıca Çin ekonomisindeki gelişmeler, petrol fiyatlarındaki düşüş, küresel ekonomideki bozulmalar ve banka hisseleri başta olmak üzere pay piyasalarındaki dalgalanmalar gibi nedenler de bölgenin enflasyon görünümü negatif etkiliyor.

Enflasyon beklentilerinde sık sık revizyon yapıldı

ECB personelinin 2015 yılı Aralık ayı projeksiyonlarında, 2015 için enflasyon tahmini yüzde 0,01’de sabit tutuldu. Enflasyon beklentisi 2016 için yüzde 1,1'den yüzde 1'e, 2017 için de 1,7'den yüzde 1,6'ya düşürüldü.

Enflasyonun, faiz indiriminin yapıldığı eylül ayından bu yana gelişimi ele alındığında ise söz konusu tahminlerin de gerçekleşmesinin pek mümkün olmadığı düşünülüyor.

AA muhabirinin, Avrupa İstatistik Ofisinden (Eurostat) derlediği verilere göre, 19 üyeli Avro Bölgesi'nde, faiz indiriminin gerçekleştiği 2014 yılı Eylül ayında yüzde 0,3 artan yıllık enflasyon, ekim ayında yüzde 0,4 arttı. Kasım ayında da yüzde 0,3 yükselen yıllık enflasyon, aralıkta yüzde 0,2, 2015 yılının Ocak ayında yüzde 0,6, şubatta yüzde 0,3 ve parasal genişlemenin başladığı mart ayında ise yüzde 0,1 azaldı.

Avro Bölgesi'nde yıllık enflasyon nisan ayında değişmezken, mayıs ayında yüzde 0,3, haziran ve temmuz aylarında yüzde 0,2, ağustos ayında ise yüzde 0,1 yükseldi.

Eylül ayında yüzde eksi 0,1 ölçülen enflasyon, aralık ayında ise yüzde 0,2 artış kaydetti. Böylece enflasyon bir türlü hedeflenen ivmeyi kazanamazken enflasyon beklentileri de sık sık aşağı indirildi.

Mart ayındaki toplantıda parasal genişleme programında değişiklik bekleniyor

İnişli çıkışlı bir seyir izleyen enflasyonda istenilen ivmenin yakalanamaması nedeniyle bankanın para politikası tedbirlerini artırabileceği tartışılmaya başlandı. ECB Başkanı ve yönetim kurulu üyelerinin de bir türlü istenilen seviyeye ulaşamayan enflasyona karşı mart ayındaki toplantıda tedbir planlarında değişiklik yapılmasında hemfikir olduğu görülüyor.

ECB Başkanı Mario Draghi, Almanya Merkez Bankası (Bundesbank) tarafından düzenlenen bir konferansta daha fazla genişlemeci politika gerekmesi durumunda yan etki risklerinin bunu engellemeyeceğini belirterek, para politikası nedeniyle oluşan bozulmaları sınırlamayı amaçladıklarını ancak fiyat istikrarı hedefinin her şeyden önce geldiğini söyledi.

ECB Yönetim Kurulu Üyesi Benoit Coeure de Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de düzenlenen bir konferansta, ECB Yönetim Konseyi’nin mart ayındaki toplantıda duruşunu gözden geçireceğini ve muhtemelen tekrar ele alacağını vurguladı.

Banka bilançosunu 1 trilyon avrodan fazla büyüklüğe ulaştıracak söz konusu parasal genişleme programının, daha önce 2016 yılının Eylül ayında sonlandırılacağı açıklanmıştı. Ancak banka daha sonra parasal genişleme programının 2017 yılının Mart ayına kadar uzatıldığını duyurdu.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...