Schengen'i bitirmenin maliyeti 1,4 trilyon avro

Düzenleyen: / Kaynak: AA
Schengen'i bitirmenin maliyeti 1,4 trilyon avro

Ekonomi Haberleri  / AA

Alman Bertelsmann Stiftung Vakfı'nın araştırmasına göre, Schengen anlaşmasının son bulması, önümüzdeki 10 yılda AB ekonomisine 427 milyar avro ila 1,4 trilyon avro arasında maliyet çıkaracak.

Alman Bertelsmann Stiftung Vakfı'nın araştırması, Schengen anlaşmasının son bulmasının, önümüzdeki 10 yılda, Avrupa Birliği (AB) ekonomisine 427 milyar avro ila 1,4 trilyon avro arasında maliyeti olacağı sonucunu ortaya koydu.

Bertelsmann Stiftung Vakfı Başdanışmanı Thiess Peterson, AA muhabirine, Schengen anlaşmasının son bulmasına ilişkin yaptıkları araştırmanın sonuçlarını değerlendirdi.

Peterson, yaptıkları çalışmalara göre, Schengen anlaşmasının son bulmasının, Avrupa ekonomisine 2016-2025 yılları arasında 470 milyar avro ila 1,4 trilyon avro arasında maliyet getireceğini söyledi.

Schengen anlaşmasının son bularak sınır kontrollerine yeniden başlanmasının AB'de ulaşım ve depolama maliyetlerini artıracağını anlatan Peterson, “Schengen’in son bulması, Avrupa’da üretim maliyetlerini artıracak, bu da fiyatların artışına neden olacak” diye konuştu.

"Avrupa ekonomisinin büyümesini olumsuz etkileyecek"

Peterson, yüksek fiyatların, tüketici talebini, ihracatı ve yatırımları düşüreceğine dikkati çekerek, bu durumun Avrupa ekonomisinin büyümesine olumsuz etki edeceğini ifade etti.

Schengen’in son bulmasının olumsuz ekonomik etkilerinin sadece AB ile sınırlı olmayacağını belirten Peterson, Çin ve ABD ekonomilerinin de bu durumdan zarara uğrayacağını belirtti.

Peterson, Schengen'in ortadan kalkmasının Avrupa’da fiyat artışlarına ve büyümenin azalışına neden olacağına da vurgu yaparak ilgili durumun devasa boyutları göz önüne alındığında büyük rakamlara ulaşacağını ifade etti.

"İki ana senaryo"

Schengen’in son bulmasına ilişkin çalışmalarda iki ana senaryoda yoğunlaştıklarını belirten Peterson şunları söyledi:

"Olumlu senaryoya göre Avrupa’nın ithal ettiği ürünlerin fiyatında yüzde 1 artış olması durumu, Avrupa için düşük ekonomik büyüme anlamına geliyor. Avrupa için olumlu senaryoda Schengen’den çıkmanın Avrupa ekonomik büyümesine toplam maliyeti 2016- 2025 yıllarında 427 milyar avroyu buluyor. Karamsar senaryoda ise, ithal edilen ürün fiyatları yüzde 3 artış gösteriyor. Avrupa ekonomisine Schengen’den çıkmanın maliyeti bu dönemde 1,4 trilyon avroya ulaşıyor. “

Peterson, 470 milyar avroluk kaybın taban olduğunu vurgulayarak, "Bunlar Schengen'in hesaplanabilir maliyetleri. Bir de doğrudan hesaplanamayan maliyetler var" diye konuştu.

Öte yandan, çalışmaya göre Çin olumlu senaryoda 95 milyar avro, olumsuz senaryoda 288 milyar avro kaybedecek. ABD ise olumlu senaryoda 91 milyar avro, olumsuz senaryoda 276 milyar avro kaybediyor.

Avrupa'da Schengen sınır anlaşması, 26 Avrupa ülkesi arasında serbest dolaşıma imkan sağlıyor. 

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...