Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

İlk kez ev alana 15 bin TL

Düzenleyen: / Kaynak: Sabah
İlk kez ev alana 15 bin TL

Ekonomi Haberleri  / Sabah

Hükümet ev alana, evlenene, çocuk yapana verdiği sözleri yaşama geçiriyor. İlk kez ev alacaklara devlet desteği programı başlatıldı.

Buna göre, 'konut hesabı' açtırıp en az 3 yıl ödeme yapanlara 15 bin liraya kadar 'devlet desteği' sağlanacak. Aileler 18 yaşından küçük çocukları için konut hesabı açabilecek. Kendine ait konutu olmayan Türk vatandaşlarının yurt içinde ve ilk kez konut alımlarına destek olmayı amaçlayan "Konut Hesabı ve Devlet Katkısına" yönelik yönetmelik yayımlandı. Yeni yönetmelikle, konut hesabı bankaların yurt içi şubelerinde TL cinsinden mevduat veya katılım fonu hesabı olarak açılacak. Hesap açılışında banka ile katılımcı arasında sözleşme düzenlenecek. 

% 25'İ PEŞİN YATIRILMALI 
 Devlet desteği isteyen vatandaşın üzerine tapulu herhangi bir evi bulunuyorsa destekten faydalanamayacak. Hesaba bir defaya mahsus olmak üzere açılış tarihinde üst sınırı aşan bir tutar yatırılabilecek. Bu tutar 30 bin lirayı geçemeyecek. Konut hesabına ilişkin ödemeler, aylık veya 3 aylık olarak düzenli ödeme şeklinde yapılacak. Düzenli aylık ödemelere ilişkin alt sınır 250 lira, üst sınır 2 bin 500 lira olacak. Düzenli ödemeler, alt ve üst sınırlar çerçevesinde farklı tutarlarda olabilecek. Ev alacakların devlet katkısı alabilmesi için 7 Nisan 2015 itibarıyla kendi adına kayıtlı konut sahibi olmaması gerekiyor. Konut edinim tarihine kadar asgari 3 yıl konut hesabına düzenli ödeme yapmış olması gerekiyor. Kat mülkiyeti ve kat irtifakı tapusu olan, yapı kullanma izin belgesi bulunan konutlar, konut nitelikli yapı kullanma izni belgesi olan müstakil taşınmazlar devlet katkısına konu olabilecek. Yönetmelik eylülde yürürlüğe girecek. Ödemelerin denetimi, bilgi sistemleri dâhil, Hazine Kontrolörleri Kurulu tarafından yapılacak. Bakanlık bütçesine bu amaçla konulan ödenekten defaten karşılanacak. Ne kadar tutarda daire alınırsa alınsın en az yüzde 25'lik kısmın peşin olarak yatırılması gerekiyor. 

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Sabah
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...