Doğu’da yaşayan aç Batı’dakiler ise obez!

Düzenleyen:
Doğu’da yaşayan aç Batı’dakiler ise obez!

Ekonomi Haberleri

Cumhurbaşkanı, “Dünyanın güçlü ülkelerinin çıkar çatışmalarının bedelini, başta Müslümanlar olmak üzere geri kalmış toplumlar ödüyor. Sorumluluğumuzu ortaya koymalıyız” dedi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan; küresel finans sisteminin kontrolünün sınırlı sayıda ülkenin, hatta grubun elinde bulunduğunu, bunun da dünyada birçok çarpıklığı beraberinde getirdiğini söyledi. Vakıf Katılım Bankası’nın açılış töreninde konuşan Erdoğan, “Sadece Asya Pasifik Bölgesi’nde yarım milyardan fazla insan açlık tehlikesiyle karşı karşıyayken, Batı ülkeleri başta olmak üzere dünyada aynı sayıda insanın obezlik sorunu yaşıyor olmasının suçunu hiç kimseye atmaya hakkımız yoktur. Dünyanın güçlü ülkelerinin çıkar çatışmalarının bedelini, başta Müslümanlar olmak üzere geri kalmış toplumların ödüyor olmasının muhasebesini de, önce kendi nefsimizde yapmalıyız. İşte Suriye’de yaşananlar ortada. İslam dünyası olarak bu tablo karşısındaki sorumluluğumuzu kimseye yüklemeden, açık yüreklilikle ortaya koymalıyız. İşe önce finans sisteminden başlamalıyız. Çünkü atacağımız diğer adımların hepsinin kaynağı finans” dedi.
FAİZ ACIMASIZDIR
Vakıf Katılım’ın 20 yıllık hayalin ürünü olduğunu söyleyen Erdoğan, “Katılım finans sistemi, varlığa dayalı yapısı, risk paylaşımını esas alması ve spekülasyonlara kapalı olmasıyla, mevcut bankacılık sisteminden tümüyle farklı bir yapıdır. Tüketimi değil üretimi teşvik eden, işletmelere borçlanmadan kaynak kullanma imkanı sağlayarak kırılganlıkları azaltan yapısıyla, bu sistemin Türkiye ekonomisinin itici gücü olacağına inanıyorum. Faiz sistemi adil değildir ve acımasızdır. Batıda yüzde 0.25, 0.50!.. Gidiyorsun Japonya’ya, eksi! Bizde komisyonu eklediğin zaman yüzde 15, 16, 17!.. Böyle bir faiz anlayışıyla Türkiye’nin girişimcisi yatırım yapabilir mi, istihdam sağlayabilir mi, üretim yapabilir mi, rekabete açılabilir mi? Eğer sıçrayacaksak, faizi ahlaki olarak kullanmamız lazım. Ama bu yok. Faiz lobisi acımasızca emmeye devam ediyor” diye konuştu.
RİSK REEL SEKTÖRDE
Tek başına paraya veya para edecek kaynaklara sahip olmanın yetmediğini, bunun sistem içinde etkili ve sürekli şekilde kullanabilecek araçlara da sahip olmak gerektiğini vurgulayan Erdoğan, şöyle devam etti: “En çok parayı finans sektörü kazanıyor. Reel sektör o parayı kazanabiliyor mu? Çileyi çeken o, parayı kazanan finans sektörü. Risk denilen bir şey var mı? Yok. Risk nerede? Reel sektörde. Böyle bir anlayış olur mu ya? Çoğunun da öz sermaye gibi bir şeyi de yok. Vatandaştan topla parayı, ondan sonra öz sermaye diye sür piyasaya. Bütün garantiler de var. Zaten bir bakıyorsun, aynen karınca gibi bir sözleşme, bunu kredi çekecek olan okur mu? Yok. Zaten adamcağız sıkışmış. Sürüyorlar önüne o sözleşmeyi, ‘At imzayı buraya!’ Atıyor imzayı, ondan sonra ‘Yandım Allah!..’ Vakıfbank parayı çalıştıracağına, Vakıf Katılım çalıştırsın. İş bu kadar basit. Hiç olmazsa amacına uygun olur.”

Doğu’da yaşayan aç Batı’dakiler ise obez!

Katılım bankacılığına 805 MİLYON TL ile VAKIF GÜCÜ geldi

Kamunun “faizsiz bankacılık” yapmak üzere “Ziraat Katılım” ile başlattığı çalışmalar bütün hızıyla devam ediyor. Devletin bu kapsamdaki ikinci kurumu olan “Vakıf Katılım” müşterilerine kapısını açtı. 15 Şubat’ta BDDK’dan faaliyet izni alan Vakıf Katılım’ın Genel Müdürlüğü, İstanbul’da yer alıyor. Banka ilk etapta, Şişli’deki Genel Müdürlük binasının giriş katındaki şubesi ile hizmet verecek. Kuruluş çalışmalarını 120 personel ile tamamlayan Vakıf Katılım’ın yıl sonuna kadar 500 personele ve 30 şubeye ulaşması planlanıyor. Vakıf Katılım, tamamı Vakıflar Genel Müdürlüğüne ve kurucu vakıflara ait, 805 milyon TL ödenmiş sermaye ile kuruldu. Ortakları arasında Başbakanlık Vakıflar Genel Müdürlüğü, II. Bayezid Vakfı, I. Mahmut Vakfı, II. Mahmut Vakfı ve Murat Paşa Vakfı bulunuyor. Kurum, İstanbul’un yanı sıra Ankara, Konya, Gaziantep, Bursa, İzmir, Adana, Antalya ve Kayseri’deki şubelerini açacak, sonrasında hızla Türkiye’ye yayılmak üzere çalışmalarını sürdürecek.

‘Yüzde 100 vakıf malı’

∂ Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan: “Vakıf Katılım, yüzde 100 vakıf malıdır. Burada amaç, para kazanmak için değil hayır kazanmak için parayı kullanmaktır. Vakıf kültürü ile katılım finans sistemini bir araya getiren Vakıf Katılım son derece faydalı hizmetlere vesile olacak”
∂ Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş: “Katılım bankaları Türkiye’nin kalkınmasında, fonların verimli şekilde kullanılmasında ve bankacılık sisteminin gerçek işlevini üstlenmesinde en önemli kuruluşlardan. Türkiye’nin büyüme gücüne güç katacak bir katılım bankası kuruldu bugün.”
∂ Vakıflar Genel Müdürü Dr. Adnan Ertem: “Allah rızası kazanılmak için kurulan vakıfların, kaynaklarının da bu hassasiyetlere uygun olarak değerlendirilmesi gerektiğine inanıyoruz. Katılım bankacılığının da bu noktada en doğru adres olduğunu düşünüyoruz.”
∂ Vakıf Katılım Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Öztürk Oran: “Daha çok KOBİ’lere, üretim ve yatırım yapanlara destek olacağız. Böylece ülkemize daha fazla iş adamı ve girişimci kazandıracağız. Büyüyen Türkiye için çalışan yeni fikirlerin yanında olacağız.”

 

 

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...