Et fiyatlarında yaşanan hızlı artış, tavan fiyat ve üretici-tüketici fiyatları arasındaki uçurum tartışılırken, TZOB'dan farklı bir değerlendirme geldi. Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, tüketiciye pahalı ulaşan etten en az kazananın üretici olduğunu şu hesapla dile getirdi:
"Canlı olarak 270 kilogram gelen bir sığır 4 bin 590 liraya satın alınıyor. Bunun için 7 ay boyunca yem bedeli 1982 lira. İşçilik, enerji, aşı, ölüm ve verim kaybı da 567 lirayı buluyor. Bir sığır için bu basit hesapla 7 bin 29 lira harcama yapıyorsunuz. Bu sığırdan 316 kilogram karkas elde ediyor ve kilosunu 23 lira 82 kuruştan satarak 7 bin 527 lira gelir elde ediyorsunuz. Yaptığınız masrafı düştüğünüzde kazancınız 498 lirada kalıyor. Dev marketteki satıcı, bu hayvanın karkasından günde 2 bin 576 lira kazanıyor. Yani üreticinin 5.2 katı olan 2 bin 576 lirayı, 7 ayda değil, 1 günde kazanıyor" dedi.
ESK'DA 25, AVM'DE 34 LİRA
Sadece besici ile büyük market satıcısı arasında değil, Et ve Süt Kurumu (ESK) ile AVM marketleri arasında da büyük kâr oranı farkları bulunuyor. TZOB Başkanı Bayraktar'ın verdiği bilgiye göre, ESK 250 kilogramlık karkası 5 bin 450 liraya, alışveriş merkezi 5 bin 955 liraya satın alıyor. ESK bu karkası 5 bin 988 liraya et olarak üreticiye satarken, AVM'lerde aynı miktarda karkas et 8 bin 531 liraya kadar çıkıyor. Çünkü dana kıyma ESK'da 25 lira 75 kuruş, AVM'nin birinde 33 lira 99 kuruş, diğerinde 39 lira 90 kuruş.
Aynı şekilde ESK, 250 kilogramlık bir karkastan çıkan bonfileyi 210, kontrfileyi 213, bifteği 765, rostoyu 590, pirzolayı 360, kuşbaşını 1082, kıymayı 2 bin 768 liraya satıyor. Büyük bir alışveriş merkezi de aynı miktardaki karkastan çıkan bonfileyi 320-340, kontrfileyi 293, bifteği 1213, rostoyu 934, pirzolayı 561-747, kuşbaşını 1468, kıymayı 3 bin 537 liradan satıyor. Kâr oranı da aynı şekilde yükseliyor.