Bakan Faruk Çelik: Biz de yanı başınıza market açarız

Düzenleyen: / Kaynak: iHA
Bakan Faruk Çelik: Biz de yanı başınıza market açarız

Ekonomi Haberleri  / iHA

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, üretici ve tüketici için çok sağduyulu adımları attıklarını belirterek, "Buna rağmen çok astronomik bir şekilde piyasaya bunu arz ediyorsanız bizim de yapacağımız yanı başınıza bir market açmaktır" dedi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Çelik, Kırgızistan Tarım Bakanını kabul etti. Kabul sonrası basın mensuplarının sorularını cevaplayan Bakan Çelik gıda fiyatları ile ilgili açıklama yaptı.

"PİYASADAKİ OYUNCULARIN ALANLARINI DARALTMANIN PEŞİNDE DEĞİLİZ"

Bakan Çelik, "Ette tavan fiyat belirlendi ve sektörde buna uyulmadığı görülüyor. Bu konuya ilişkin bir yaptırımınız olacak mı?" sorusuna yönelik şu cevabı verdi:

"Bununla ilgili çalışmamız var. Aldığımız karar sektörle birlikte aldığımız bir karardı. Amacımız, Türk hayvancılığının gelişmesine katkı sunmaktır. Burada amacımız, ne kasabın, ne üreticinin zarar etmeyeceği bir geçiş ortamı oluşturmak, hayvan varlığımızı arttırmaya dönük bir çalışma yapmak için ve tüketicileri korumaya dönük alınan bir karardır. Buna uyanlar var ama uymayan kesimler de var. Biz köklü önlemlerimizi alıyoruz. Önümüzdeki dönem için de çok farklı önlemler de var. Burada fahiş bir kar peşinde koşan, piyasayı spekülatif uygulamalarla karşı karşıya bırakan unsurlar da var. Bunlarla ilgili çalışmalarımız ve denetimlerimiz farklı. Serbest piyasaya baskıcı bir mantıkla değil sorun çözmeden yana bir yaklaşımımız var. Herkesi bu birlikte aldığımız karara uymaya davet ediyorum. Önümüzdeki dönemde kırmızı et ve hayvan varlığımızın piyasada daha fazla olmasıyla ilgili atacağımız adımlar var. Hedefimiz artan değil, daha da gerileyen et fiyatlarıyla vatandaşı buluşturmaktır. Üreticinin ve tüketiciye bu ürünleri ulaştıran kasapların hukukunu koruma konusunda çok sağduyulu ve olması gereken adımları atıyoruz. Siz buna rağmen çok astronomik bir şekilde piyasaya bunu arz ediyorsanız bizim de yapacağımız yanı başınıza bir market açmaktır. Et ve Süt Kurumu bunu yapıyor. Önlemlerden bir tanesi budur. Şuan da 60 civarında et mağazamız var ve bunu 60 değil 160 yaparız. Piyasadaki oyuncuların alanlarını daraltmanın peşinde değiliz. Biz piyasadaki tüm oyuncuların piyasada var olmalarını ve hak ettikleri kazancı elde etmelerinden yanayız. Karı belli olan bir ürünü ısrarla çok yüksek fiyatlarla 78 milyonun önüne sürmeye çalışırsanız önlemler alırız. Hayvan varlığımızı arttıracağız, maliyetleri düşüreceğiz. Bununla ilgili çalışmalar yapılıyor. Piyasa oyuncularının piyasadan çekilmeleriyle ilgili bir çalışmamız yok. Ama maliyeti belli olan bir kıymayı 40-45 liraya satarsanız bu haksız kazanç karşısında bizim susmamız beklenemez."

Ziraat Odaları Birliği Başkanı’nın, marketlerin, Et ve Süt Kurumuna göre 4-5 kat daha fazla kar ettiği yönündeki açıklamasının sorulması üzerine Bakan Çelik, "Bu gıda fiyatlarıyla ilgili raf ve tarla fiyatları arasındaki astronomik farklılıklar kabul edilebilir bir durum değildir. Mutlaka bir çeki düzen vermek gerekiyor. Bu mesele 78 milyonun hukukunu korumaktır. Buradaki keyfilikleri, rafla, tarla arasındaki, üretici arasındaki bu izah edilemeyen farkların ortaya çıkarılması ve kaldırılması ile ilgili çalışmalara biz de destek veriyoruz. Bir çıkış yolu bulacağız" yanıtını verdi.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: iHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...