Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Davutoğlu'nun çantasında 5 dosya var

Düzenleyen:
Davutoğlu'nun çantasında 5 dosya var

Ekonomi Haberleri

İran Devlet Başkanı Hasan Ruhani ile bir araya gelecek olan Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türkiye'nin yatırım, doğalgaz, enerji hatları, Suriye ve PYD konularındaki niyetini ortaya koyacak

Haber Merkezi ANKARA
Başbakan Ahmet Davutoğlu İran'a uygulanan ambargonun kaldırılmasının ardından bugün İran'a gidiyor. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın nisan ayında gerçekleştirdiği ziyaretin ardından daha bir yıl dolmadan bu ülkeye giden Davutoğlu'nun çantasında 5 önemli dosya bulunuyor. Ziyareti sırasında İran Devlet Başkanı Hasan Ruhani ile bölgesel gelişmeleri değerlendirecek olan Davutoğlu, Türkiye'nin yatırım, doğalgaz, enerji hatları, Suriye ve PYD konularındaki niyetini ortaya koyacak.  Görüşmelerde en dikkat çeken konunun ise Suriye olması bekleniyor. Davutoğlu ayrıca, PKK’nın PJAK adıyla yaptığı İran’daki terör faaliyetlerini de hatırlatarak, “PYD de PKK’nın doğrudan bir bağlantısı. Önlem alınmadığı ya da meşru görüldüğü takdirde, PYD İran için de büyük bir terör sorunu olacaktır” uyarısını yapacak. Suriye konusundaki görüş ayrılığına karşılık, Türkiye ile İran, ticaret, ulaştırma ve enerji alanlarındaki iş birliğini geliştirmek istiyor. Yaptırımların kalkmasının ardından, 2014 yılında 13.7 milyar dolar olan iki ülke arasındaki ticaret hacminin 2 yıl içerisinde 30 milyar dolara ulaşması hedefleniyor. İran ile 4 milyar dolara yakın bir ihracatı olan Türkiye’nin, 10 milyar dolara yakın bir ithalatı bulunuyor. 
Ayrıca enerji meselesi de masaya yatırılacak konular arasında yer alıyor. Ankara,  fiyatların düşürülmesi halinde İran’dan doğalgaz alımı artabileceğini dile getirmişti. Ambargonun kalkmasının Türkiye lehine avantaj sağlaması bekleniyor. Öte yandan İran’dan alınacak gazın TANAP (Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi) aracılığıyla Türkiye üzerinden Avrupa’ya ulaştırılması gündemde. Çünkü Rusya ile anlaşmazlık yaşayan Avrupa yeni doğalgaz kaynakları arıyor. Diğer yandan enerji uzmanları, İran petrol ve doğalgazı için en güvenli yolun Türkiye olduğunu vurguluyor. “Nabucco Projesi öldü” yorumları sonrasında Azerbaycan ile TANAP doğalgaz boru hattı projesine odaklanılmıştı. İran ile yapılan çerçeve anlaşması sonrasında, “İran ile birlikte Nabucco canlanır mı?” soruları yeniden gündeme geldi.

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...