'İran'a ambargonun kalkması D-8'i olumlu etkileyecek'

Düzenleyen: / Kaynak: AA
'İran'a ambargonun kalkması D-8'i olumlu etkileyecek'

Ekonomi Haberleri  / AA

Gelişen 8 ülke Ekonomik İşbirliği Örgütü Genel Sekreteri Musavi, İran'a ambargonun kalkmasının D-8 ülkelerini çok olumlu etkileyeceğini söyledi.

Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) İzmir Şubesi'nin davetlisi olarak İzmir'de bulunan Musavi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, heyette bulunan ülkelerin üst düzey bürokratları ve hükümet yetkililerinin İstanbul'da iki toplantı gerçekleştirdiğini ve D-8 için yeni vizyon belirlediğini belirtti.

Bu yıl, D-8 ülkeleri liderlerinin İran'da düzenlenecek zirvede bir araya geleceğini anlatan Musavi, yeni dönemde projelerin gerçekleştirilebilmesi için mutlaka bir finansal mekanizma kurulması yönünde görüş birliği oluştuğunu kaydetti.

İran'a uygulanan ambargonun kalkması

Musavi, İran'a yönelik ambargonun kalkmasıyla D-8 üyesi ülkelerin bu durumu fırsata çevireceğini vurguladı.

Uygulanan ambargonun D-8'i de büyük ölçüde etkilediğinin altını çizen Musavi, şöyle devam etti:

"Şöyle bir örnek vereyim. D-8 içi ticaret 2012 yılında 150 milyar dolarken bu ambargonun sonucu 2013-2014 yıllarında gözle görülür ölçüde düştü. Bunda Türkiye ve İran başta olmak üzere diğer ülkelerle yapılan ticaretin gerilemesinin çok büyük bir etkeni var. Bu ambargoların kalkmasıyla D-8 içi ticaret de büyük oranda artacak. Ambargonun kalkmasıyla başta Türk iş adamları olmak üzere D-8 ülkeleri iş adamları için yeni fırsatlar doğacaktır. Bu nedenle ambargonun kalkması D-8'i çok olumlu yönde etkileyecektir."

İslam ordusundan önce ekonomik işbirliği

Eski başbakanlardan merhum Necmettin Erbakan'ın D-8'in kuruluş felsefesini, karşılıklı ekonomik ve ticari işbirliği olarak belirlediğine dikkati çeken Seyid Ali Muhammed Musavi, bu stratejinin doğru olduğunu ve güncelliğini koruduğunu söyledi.

D-8 ülkelerinin ilk önce karşılıklı ekonomik ilişkilerini geliştirmesi gerektiğine işaret eden Musavi, ortak İslam ordusu fikrinin ancak ekonomik birliktelik sonrası gündeme gelebileceğini belirtti.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...